El planeta, contra Trump
Europa esquivarà el rebuig a l'Acord de París amb aliances amb altres països, estats i empreses dels Estats Units compromesos amb el clima
La UE i la Xina no aconsegueixen firmar la declaració sobre canvi climàtic per les seves divergències sobre l'estatus d'economia de mercat del gegant asiàtic
lainz38702719 us president donald trump announces his decision on the pari170601215829 /
La sortida dels Estats Units de l'Acord de París és la primera gran evidència que Donald Trump ha decidit retirar el seu país del món, aïllar-lo i donar l'esquena a la comunitat internacional. Un replegament sense precedents que ha generat una tempesta de crítiques, indignació planetària i manifestacions de protesta i al mateix temps una inusitada unitat. Per evitar un cop mortal, el primer que ha fet la Unió Europea és escenificar la renovació de la seva aliança estratègica amb la Xina, el primer país contaminant del món, i, el segon, advertir a Washington que la seva puntada de peu al pacte no impedirà que negociï directament amb estats i empreses dels Estats Units compromesos en la lluita contra el canvi climàtic.
“Estem convençuts que la decisió dels Estats Units d'abandonar l'Acord de París és un gran error, més gran que no ratificar el Protocol de Kyoto perquè París és més just. Però la lluita contra el canvi climàtic i tota la investigació, innovació i progrés tecnològic continuarà, amb els Estats Units o sense”, ha replicat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre xinès, Li Keqiang, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, celebrada després de la dinovena cimera bilateral UE-Xina.
Ha sigut una reunió dominada per les bones paraules però amb menys sintonia de l'esperada a causa de les divergències al voltant de l'estatus d'economia de mercat que la Xina reclama a la UE en el marc de l'OMC. El desafiament de Trump ha fet que Tusk, Juncker i Keqiang hagin optat en aquesta ocasió per deixar les seves diferències al calaix -tant en comerç, com en acer o drets humans- per posar l'accent en el que els uneix. “El més important és el que Li va dir ahir a la nit, que hem de buscar els punts en comú i no el que ens divideix”, ha explicat Tusk.
TRISTESA COMPARTIDA
I l'únic que ara per ara els manté en la mateixa ona, a més del multilateralisme, és la lluita contra el canvi climàtic. “Estic content de veure que la Xina està d'acord en la nostra tristesa sobre la desafortunada decisió dels Estats Units”, ha dit el democristià luxemburguès sense mencionar que les discrepàncies sobre el lliure comerç i l'acer han impedit aprovar la declaració sobre canvi climàtic i energies netes negociada en les últimes setmanes, segons han confirmat fonts del Consell.
Tot i així, Pequín ha fet pinya amb la UE. “Hi ha hagut canvis en la situació internacional i un augment de la incertesa i dels factors desestabilitzadors. Per això és important que les relacions entre la UE i la Xina siguin més estables”, ha reivindicat Li, conscient que la decisió de Donald Trump obre la porta a un canvi d'equilibris a tot el món.
Però més enllà de treballar amb la Xina, l'Índia o els països en vies de desenvolupament, Brussel·les té clar que intentarà esquivar la negativa de Trump a l'Acord de París negociant directament amb aquells que es vulguin implicar en la lluita contra l'escalfament global, fins i tot dins dels Estats Units. “Establirem un diàleg als Estats Units amb tots els actors que recolzen polítiques climàtiques ambicioses”, assegura el comissari de Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, sobre ciutadans, comunitats, empreses i estats compromesos amb el full de ruta de París.
“Estats com Califòrnia tenen ambició i polítiques molt ambicioses. Les companyies nord-americanes generaran energia neta i per tant també als Estats Units hi haurà esforços per reduir les emissions”, ha afegit a penes unes hores després que Trump confirmés un rumor. Brussel·les és conscient que amb una administració nord-americana més compromesa i ambiciosa la batalla contra el canvi climàtic seria més fàcil, però consideren que tenen la base -l'Acord de París-, el mecanisme -les contribucions de reducció nacionals- i la voluntat política necessària per fer front al desafiament més gran que té la humanitat al davant.
'MAKE OUR PLANET GREAT AGAIN'
Notícies relacionadesPer tenir tenen fins i tot l'eslògan encunyat pel nou president francès, Emmanuel Macron, parafrasejant Trump: “Make our planet great again” o dit en català, “Fem que el nostre planeta sigui gran una altra vegada”, informa Irene Casado. El nou president de la V República no només ha criticat la decisió del seu homòleg nord-americà, sinó que ha tornat a convidar “tots els científics, enginyers, empresaris i ciutadans responsables que se sentin decebuts per la decisió del president dels Estats Units” a treballar en territori francès: “Veniu i treballeu aquí amb nosaltres per trobar solucions concretes per protegir el clima”.
Més lluny ha anat el primer ministre belga, Charles Michel, que considera un “acte brutal” la decisió de Trump i que fins i tot ha defensat l'adopció de mesures contra un eventual “dúmping climàtic” dels nord-americans. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat amb molta més contenció el seu disgust però amb la mateixa fermesa: “És una decisió lamentable i ho expresso de manera molt continguda”, però “no ens aturarà res”, ha promès.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín