Visca la vida a Manchester

Un nodrit grup de cantants aglosaxons acompanyen la cantant nord-americana Ariana Grande en el concert benèfic a les víctimes dels atemptats de Manchester i Londres

Setze artistes internacionals han acompanyat la cantant després de l’atemptat que va consternar la ciutat. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / AGÈNCIES (MANCHESTER)

Desenes de milers de persones van assistir ahir a la nit al concert d’homenatge i benèfic a les víctimes dels dos últims atemptats terroristes que han sacsejat el Regne Unit, el que va acabar amb la vida de 22 persones, moltes menors, el 22 de maig al Manchester Arena, en el concert de la cantant nord-americana Ariana Grande, i el que va matar set persones més dissabte al centre de Londres. L’objectiu dels organitzadors de l’acte, en què van participar destacades figures de la música, era recaptar diners per ajudar els familiars de les víctimes mortals i dels nombrosos ferits en els atacs indiscriminats.

L’espectacle es va celebrar, amb estrictes mesures de seguretat, al Cricket Old Trafford estadi, i va tenir lloc sota el lema 'One Love Manchester'. Entre els artistes que van pujar a l’escenari hi havia, a més d’Ariana Grande –que va fer la funció d’amfitriona–, Justin Bieber, Katy Perry, Robbie Williams, Pharrell Williams, Miley Cyrus i el grup Cold­play, que va interpretar la cançó 'Viva la vida'. Una de les grans aparicions va ser la de Liam Gallagher, el cantant d’Oasis, nascut a Manches­ter. Altres artistes, com Paul McCartney, Stevie Wonder o Bono, van enviar missatges de solidaritat, així com altres figures alienes a la música, com l’exjugador del Manchester United David ­Beckham.

Després de l’atemptat de Manchester, on la víctima més jove va ser ­Saffie Rose Roussos, de 8 anys, Grande va decidir interrompre la seva gira europea, que incloïa dos concerts a Londres, i dies més tard es va anunciar el concert benèfic. «Reso per Londres», va tuitejar la cantant dissabte a la nit, després de conèixer la notícia del nou atemptat, el de Londres. Aquell dia al matí, la cantant havia visitat els ferits de l’atac de Manches­ter. «La música ens ha de curar, ens reuneix, ens fa feliços», va escriure a les xarxes socials. «I ho seguirà fent per a nosaltres. Seguirem rendint homenatge a aquells que hem perdut, als seus familiars i amics, als meus fans i a tots els que han sigut afectats per aquesta tragèdia».

Les 35.000 entrades del concert posades a la venda dijous, a 45 euros cada una, es van esgotar en pocs minuts. Els organitzadors van convidar gratis els 15.000 espectadors que van assistir al concert del dia 22 de maig.

Gairebé dues setmanes després de l’atemptat, l’empenta de la primavera ajuda a recompondre els ànims a la ciutat de Manchester. Hi ha voluntat i desig profund de superar el trauma. Però reprendre el pols de la vida no és tan fàcil. Si a King Street tot és música i bullici, a molt pocs metres, a St. Ann’s Square, impressiona el silenci amb què uns quants centenars de persones envolten lentament la plaça. Al centre els rams de flors en record a les víctimes ja es compten a milers.

 «Tothom coneix algú que estava en el concert, un amic, o l’amic d’un amic. Per això l’impacte ha sigut tan gran i ens ha afectat a tots», explica Simon Pick, que no havia vingut al centre de Manchester des del dia de l’atemptat. I el que veu l’impressiona. «La reacció ha sigut tremenda». Pick fa classe a alumnes d’11 i 12 anys. «A la meva escola hi havia quatre noies que estaven al concert. Afortunadament no els va passar res, però l’endemà al col·legi hi havia una atmosfera opressiva. Vam fer una assemblea per parlar del que havia passat, recorda.

Explicar als més petits l’acte d’un terrorista suïcida ha sigut un dels reptes per als adults. David Reader porta agafats de la mà els seus dos fills, Oliver, de 7 anys, i Lizzie, de 5. «La nena és molt petita encara, però el meu fill m’ha fet preguntes. No sabia ben bé què ha passat, no entén per què hi ha gent que fa coses així. He volgut que veiés això, les flors, els globus, els missatges, per mostrar-li que també hi ha gent bona». A Manchester, afirma, «hi abunden els bons. La reacció ha sigut molt positiva».

SIRENES I REGISTRES

Notícies relacionades

Al centre de la ciutat la presència policial és ara una mica més discreta. De tant en tant, però, se segueixen sentint sirenes i els registres continuen. Divendres els agents van evacuar un bloc de pisos per a estudiants a la transitada Oxford Road. Als residents els van oferir passar la nit en un centre de conferències. Segons va explicar Guillaume Trounson, estu­diant de 22 anys de la Universitat de Manches­ter, ha sigut la tercera vegada en una setmana que s’ha vist obligat a deixar el pis.

En aquest mateix carrer hi ha la central dels Samaritans, molt ocupats aquests dies. «Els ciutadans angoixats o confusos poden trucar-hi o anar-hi personalment a buscar ajuda», explica la Hilary, una de les voluntàries veteranes, que aquests dies està mobilitzada.