CRISI A LONDRES
May admet haver creat una situació caòtica
La primera ministra britànica demana perdó als seus col·legues 'tories' i els posa a les mans el seu destí polític després de perdre la majoria absoluta a la Cambra dels comuns
mbenach38839113 britain s prime minister theresa may and her husband phillip170612222935 /
“Jo us he ficat en aquest desgavell i jo us en trauré”. Amb aquestes paraules als diputats conservadors, Theresa May ha admès dilluns a la nit la seva responsabilitat pel desastre electoral. Lluny quedava la lletania que va repetir fins a l'extenuació quan prometia un Govern “fort i estable”. May ha demanat perdó als seus col·legues, al les mans dels quals ha posat el seu destí polític. “Estaré en el càrrec el temps que vosaltres decidiu”, els ha dit, en la reunió celebrada a les dependències del Parlament. Un exercici d'humilitat que li ha servit aparentment per guanyar una mica de temps. De moment, sembla que no hi ha ningú disposat a emprendre les hostilitats i obrir foc. “No crec que al país hi hagi ganes per a una nova elecció i els mesu col·legues ara tampoc volen una batalla pel lideratge”, ha declarat Graham Brady, president del Comitè 1922, que agrupa els diputats ‘tories’.
Aquesta nit encara no era clar si May podrà firmar un acord amb el Partit Unionista Democràtic (DUP) a temps per al discurs de la reina previst per al 18 de juliol, un ajornament del qual no es recorden precedents. En aquest acte solemne, Isabel II ha de llegir el programa del nou Govern per als pròxims cinc anys. Però aquest programa de moment no existeix. Després del fiasco de les eleccions ha de ser revisat, igual que els plans de negociació del 'brexit'. Les negociacions amb Brussel·les també havien de començar dilluns que ve, però la data ha sigut ajornada. May ha perdut el control de la situació i la tornada a l'activitat parlamentària, després de la pausa electoral, aquest dilluns ha sigut caòtica.
La negociació amb el DUP està resultant més difícil del que s'esperava. May haurà de reunir-se aquest dimarts a Londres amb la seva líder, Arlene Foster, que posarà al damunt de la taula les condicions que exigeixen com a contrapartida els unionistes. Es dona per fet que els unionistes demanaran més diners, per a sanitat i escoles, però no s'ha filtrat res sobre altres requeriments. “Hem tingut contactes positius. Les converses continuen”, ha sigut l'únic que dit Foster, que es fa desitjar.
El resultat electoral ha creat un nou equilibri de forces al Parlament i ha rellançat el debat entre “‘brexit’ dur” i “’brexit tou”. Molts opinen que May ja no té autoritat per imposar la versió intransigent de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea que pregonava. Segueix havent-hi qui demana el tancament de les fronteres a la immigració, encara que això impliqui que no hi ha acord. Altres exigeixen flexibilitat en immigració i en el pagament de la factura del Regne Unit. “La gent vol un ‘brexit’ pragmàtic, no ideològic, que aniria en contra de l'interès econòmic nacional”, apuntava un diputat conservador.
OPCIONS OBERTES
Notícies relacionadesEl ministre per al ‘brexit’, David Davis, insisteix que el Govern manté el pla de marxar del mercat únic. “Estem escoltant tothom que hi vulgui contribuir i si algú té idees més bones, que m'ho digui i les estudiarem”, assenyala. Els laboristes volen totes les opcions obertes, perquè comerç i cooperació és el que més compta. “Hem de deixar de banda les obsessions amb el Tribunal Europeu de Justícia, o a reduir les xifres d'emigrants. Necessitem un acord que serveixi als negocis i a tothom al país”, afirma Keir Starmer, encarregat del ‘brexit’ en el gabinet laborista a l'ombra.
El pacte del Govern britànic amb els unionistes inquieta Dublín. El primer ministre irlandès, Enda Kenny, va trucar diumenge a May per expressar-li la seva “preocupació” i demanar-li que no fes res que pogués perjudicar els acords de pau. Irlanda del Nord està sense Govern des del gener per una disputa entre el DUP i el Sinn Féin, condemnats a entendre's i dirigir junts l'autonomia. Actualment, el ministre britànic per a Irlanda del Nord, James Brokenshire, està actuant de mediador. Però el president del Sinn Féin, Gerry Adams, considera que en les actuals circumstàncies hi ha un conflicte i està en dubte la neutralitat de Brokenshire. “Representa el Govern britànic, que té els seus propis interessos en tot això”, va assenyalar. Qualsevol acord entre May el DUP, va advertir, serà dolent per als interessos d'Irlanda del Nord.
Discurs en suspens
El caos causat per Theresa May arriba al palau de Buckingham. El resultat inesperat de les eleccions ha obligat a ajornar el discurs tradicional de la reina. Un contratemps insòlit. El conegut com a 'gracious speech' se celebra nou dies després de les eleccions generals. És el moment en què, amb gran pompa, la sobirana llegeix el programa del nou Govern, que més tard aprovaran els diputats. Però el programa previst per May abans del fiasco electoral està fet miques. Un de nou s'està pactant amb grans dificultats. La tradició exigeix, a més, que el text s'escrigui amb tinta, en un pergamí de pell de cabra, que triga diversos dies a assecar-se. La reina ja havia cancel·lat un esdeveniment --el servei de l'orde de la Lligacama-- per acomodar el discurs. Isabel II té previst assistir al Royal Ascot des de dimarts que ve fins al final de la setmana. Apassionada de les curses de cavalls, si li espatllen el pla, May haurà comès un ‘delicte’ de lesa Majestat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao