Bèlgica assegura que "s'ha evitat el pitjor"
El terrorista abatut a l'estació central és un home marroquí de 36 anys
Brussel·les recupera a poc a poc la normalitat després de l'atemptat terrorista frustrat ahir a la nit a l'estació central de la capital belga, que ha tornat aquest dimecres a obrir les portes. Poc després de les sis del matí les autoritats han evacuat el cadàver del suposat terrorista abatut dimarts a la nit per trets de militars i de qui ja coneixen la identitat però no han revelat. “L'hem identificat però no en puc donar més detalls”, ha dit el ministre de l'Interior, Jan Jambon, que sí que ha assegurat que “la gran explosió no ha tingut lloc” i “el pitjor s'ha evitat”.
La Fiscalia ha identificat el terrorista abatut com a O.Z., de 36 anys i de nacionalitat marroquina, resident al barri de Molenbeek de la capital belga. Segons el relat del fiscal, l'home va entrar dimarts a les 20.39 hores a l'estació central, va travessar la zona de les finestretes i va baixar en direcció a uns passatgers que estaven al costat d'unes escales. Va cridar i va provocar una explosió parcial que no va ferir a ningú. La maleta, segons la Fiscalia, es va incendiar i va ser abandonada abans d'explotar una segona vegada de forma més violenta. Contenia claus i bombones de gas.
Posteriorment, l'atacant es va dirigir a uns militars que patrullaven pel lloc proferint crits d'alabança a Al·là, moment en què va ser abatut. No portava cinturó d'explosius.
NIVELL D'ALERTA 3
Segons la cadena flamenca VTM, es tractaria d'un home de 37 anys i resident a la comuna de Molenbeek i fitxat per la policia encara que aquest extrem no ha sigut confirmat per les autoritats. Jambon tampoc ha volgut confirmar si ha ordenat registre per “no pertorbar la investigació”. Sí que ha explicat que l'organisme que avalua l'amenaça terrorista ha decidit mantenir el nivell d'alerta en el 3 en una escala de 4, que significa que un atemptat “és probable”, i s'ha mostrat satisfet de la decisió del Govern, malgrat la polèmica que suscita, de mantenir desplegats 1.100 militars que segueixen patrullant Brussel·les des de fa dos anys.
“Desgraciadament han de passar coses com les d'ahir a la nit per provar que és una bona decisió. Hi ha debat però estic content que haguem mantingut els militars als carrers”, ha explicat. El centre de crisi ha informat que s'han adoptat mesures de seguretat adaptades i que reforçaran la vigilància en estacions i llocs on es concentren moltes persones.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Seguretat viària Augmenten més d'un 46% els morts a les carreteres catalanes en el primer trimestre de l'any
- Entendre més Màximo Pradera: "Vaig tenir càncer perquè cap metge em va fer mai la pregunta clau: ¿Què menges?"
- Nou projecte Barcelona estrena un institut d’investigació sobre arquitectura i urbanisme sostenible
- Repartiment de migrants Catalunya declara que els seus centres de menors migrants ja superen el 100% de la seva capacitat
- ACTUALITAT BLAUGRANA Perillen els 100 milions dels seients VIP del FC Barcelona, claus per fitxar a l’estiu