Crisi en el gegant sud-americà

La Fiscalia del Brasil denuncia el president Témer per corrupció

L'acció judicial, sense precedents en la història brasilera, troba el mandatari interí cada vegada més feble i aïllat

Es converteix en el primer mandatari denunciat per aquest delicte. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Comença per a Michel Temer el compte regressiu i només un miracle polític el podria mantenir en la presidència després que la Procuradoria General de la República (Fiscalia) presentés dilluns a la nit denuncia penal per corrupció contra seu. No hi ha precedents d'una acció d'aquesta naturalesa en la història del Brasil, i per això la premsa va coincidir que l'escenari de la destitució de Témer és cada vegada més probable.

Al conèixer la notícia, Témer es va reunir immediatament amb els seus assessors. La sort del mandatari interí, amb un rebuig del 93% dels brasilers, va quedar pràcticament segellada quan el seu nom va quedar associat a l'escàndol dels suborns de la multinacional càrnia JBS. En la demanda entregada al Suprem Tribunal Federal (STF), el fiscal Rodrigo Janot va sostenir que Témer va fer valer la seva condició de cap d'Estat per rebre per mitjà de (el seu exassessor i diputat) Rodrigo Rocha Loures uns 150.000 dòlars. Des del moment que Joesley Batista, un dels propietaris de JBS, va associar Témer amb maniobres doloses, es va posar en marxa un procés d'investigació per presumpte intent d'obstrucció de la justícia, corrupció passiva i associació il·lícita.

Les proves que van apuntar en contra seu són conseqüència de l'acord de delació premiada que van firmar els propietaris de la multinacional citada amb els quals tiren endavant les investigacions de l'operació anticorrupció coneguda com a Lava Jato. Joesley Batista li va donar a la Procuradoria una gravació clandestina en què apareix parlant amb Témer a la seva residència presidencial sobre la manera de comprar el silenci de l'expresident de la Cambra de Diputats, Eduardo Cunha, actualment a la presó.

Cunha va ser el principal impulsor del procés d''impeachment' contra la presidenta Dilma Rousseff i va comptar amb el complaent aval d'un Témer que està a punt de tastar la mateixa medicina. Batista també va explicar a la Procuradoria com, en virtut del seu pacte amb el mandatari interí, s'entregaven regularment diners a Rocha Loures per al finançament de les campanyes del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB). Témer va impugnar davant el Suprem la veracitat de la cinta incriminatòria i va reclamar a través dels seus advocats una perícia de l'àudio. La Policia Federal va rebutjar qualsevol possibilitat que la cinta hagués sigut manipulada.

CADA VEGADA MÉS AÏLLAT

Notícies relacionades

El pas fet per Janot troba Témer cada vegada més aïllat. “Només el president té legitimitat de reduir el seu propi mandat”, li va suggerir ni més ni menys que Fernando Henrique Cardoso, l'home que va governar el Brasil la segona meitat dels anys 90 i gestiona el Partit de la Social Democràcia Brasilera (PSDB). Els analistes no van poder entendre aquest consell com una ruptura de l'aliança que havien forjat per treure Rousseff del mig. “Apel·lo al president perquè mediti sobre l'oportunitat d'un gest de grandesa, amb el qual guanyarà l'anuència de la societat per conduir una reforma política i comandar noves eleccions”, va afegir Cardoso.

Per apartar Témer del seu càrrec per 180 dies i jutjar-lo, la Cambra de Diputats necessita dos terços els seus integrants (342 d'un total de 513). El Govern encara confiava poder resistir aquesta eventual envestida al recinte. En cas que es faci realitat l'escenari que Témer vol evitar, assumiria el poder provisionalment el president de la Cambra, Rodrigo Maia, soci del PMDB, que en 30 dies ha de convocar els diputats i senadors a designar el substitut de l'actual mandatari perquè assumeixi una gestió d'altra banda accidentada i que ha s'ha d'acabar el 31 de desembre del 2018. El Partit dels Treballadors (PT) reclama que es facin eleccions directes. En l'actualitat, i malgrat l'assetjament judicial, Luiz Inacio 'Lula' da Silva és el polític més ponderat del Brasil.