CERIMÒNIA D'ADEU A UNA FIGURA HISTÒRICA

El primer funeral d'Estat europeu acomiada Helmut Kohl

Líders de tot el món homenatgen l'artífex de la reunificació alemanya a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg

L'acte reconeix el paper del canceller en la integració europea, avui en hores baixes

2
Es llegeix en minuts

En presència de mandataris de tot el món, el primer funeral d’Estat europeu de la història va homenatjar ahir a Estrasburg Helmut Kohl, canceller alemany (1982-1998) i un dels principals artífexs de la integració europea, mort el 16 de juny als 87 anys. Asseguts als escons dels eurodiputats a la seu del Parlament Europeu, davant el fèretre cobert per la bandera europea i amb el colofó de l’Himne de l’alegria, líders mundials com el president de França, Emmanuel Macron; el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu; el primer ministre rus, Dmitri Medvédev; la primera ministra britànica, Theresa May; la cancellera alemanya, Angela Merkel, i l’expresident dels EUA Bill Clinton van acomiadar l’arquitecte de la reunificació d’Alemanya units en una reflexió sobre la importància d’apostar per la reconciliació i la pau.

«La història un dia també ens haurà de jutjar a nosaltres», va apuntar Macron. Ell i Merkel es van erigir com a responsables de donar continuïtat al llegat de Kohl en la integració europea, que viu hores baixes i de la qual el desaparegut polític va ser clau. Fins al punt de jugar-se el càrrec a Berlín per defensar un futur amb l’euro i sense el marc, com va recordar l’expresident espanyol Felipe González, amic personal.

González va oferir, igual que Medvédev i Clinton, unes paraules sentides, en les quals va destacar la «lleialtat» de Kohl i el seu desig de construir «una Alemanya europea perquè mai més hi hagués una Europa alemanya». També van representar Espanya a la cerimònia els reis emèrits Joan Carles i Sofia, així com el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis; l’expresident del Govern José María Aznar i el vicepresident de l’Eurocambra, Ramón Luis Valcárcel.

Notícies relacionades

LLÀGRIMES PER EUROPA / «Estadista» i «gegant polític» van ser alguns dels adjectius que va rebre el canceller del president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, i el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. El luxemburguès va recordar les llàgrimes de Kohl en una cimera europea el 1997 quan es va decidir la gran ampliació de la UE cap a l’est. Merkel va reconèixer haver tingut «algunes discrepàncies» amb el seu pare polític, si bé va destacar que tant ella com la resta dels alemanys i els europeus estan en deute amb ell. «Moltes de les coses que ara tenim, com l’euro, no haurien existit sense ell», va afegir.

El discurs més sentit si es té en compte la reacció a l’hemicicle va ser el de Clinton, que va assenyalar amb un somriure que Kohl, de vida com ell mateix, «adorava ser alemany i adorava ser europeu».