Trump diu que el que va fer el seu fill amb els russos "és habitual en política"
Donald Trump defensa el seu primogènit i minimitza la seva explosiva reunió amb l'advocada russa
DON02 PARÍS (FRANCIA), 13/07/2017.- El presidente de los Estados Unidos, Donald Trump, ofrece una rueda de prensa junto a su homólogo francés Emmanuel Macron (no aparece en imagen), en el Palacio del Elíseo en París, Francia, hoy, 13 de julio de 2017. EFE/Julien de Rosa /
Dels tres fills que va tenir amb la model txeca Ivana Zelnickova, la primera de les tres dones a les quals va portar a l’altar, Donald Trump Jr. va ser el més difícil. No només era el gran, sinó també el que més tirada va demostrar cap a la família de la seva mare i als estius campestres a Txecoslovàquia, lluny de les cotilles, la pompa i les aparences de la vida novaiorquesa. Quan els seus pares es van separar, després que els tabloides de mig món publicitessin les infidelitats del magnat amb la que seria la seva segona dona, Don Jr. va deixar de parlar-li al seu pare. Durant un any no li va dirigir la paraula, i va passar molt de temps fins que es va resignar a seguir els passos del patriarca.
És precisament aquest fill, el mateix que va comparar sense cap compassió els refugiats sirians amb un bol de caramels Skittles, el que més problemes ha generat per a l’actual president dels EUA. Aquesta setmana va fer pública la cadena de correus electrònics que va intercanviar amb un intermediari de Rússia abans de reunir-se amb una advocada pròxima al Kremlin el juny del 2016. L’intermediari li va prometre «informació sensible i de molt alt nivell» per «incriminar» Hillary Clinton de «part de Rússia i del suport del seu Govern a Trump». Júnior la va acceptar «encantat», una afirmació que a ulls de nombrosos analistes aporta l’indici més evident fins ara que la campanya de Trump va estar disposada a cooperar amb Moscou per interferir en les eleccions.
Investigar l’oposició
Però Trump no va vendre el seu fill. En la roda de premsa que va mantenir ahir a París amb Emmanuel Macron, va defensar el seu comportament i va minimitzar la rellevància de la reunió. «Des d’un punt de vista pràctic, la majoria de la gent hauria acceptat aquella reunió. A això se li diu investigar l’oposició, una pràctica comuna en política», va dir en les seves primeres declaracions públiques al respecte. «De la reunió no en va sortir res, la premsa ho ha magnificat, quan la majoria de la gent hauria fet el mateix».
No és així com pensen molts a Washington, on l’explosiva reunió segueix generant rius de tinta. El candidat designat per Trump per dirigir l’FBI, Christopher Wray, va declarar aquesta setmana davant el Congrés que el més adient hauria sigut informar l’FBI tenint en compte que la documentació oferta procedia aparentment d’un dels rivals geopolítics dels EUA. Ahir mateix, el president del Comitè Judicial del Senat va enviar una carta a Trump Jr. perquè declari davant el Congrés. No és l’únic que podria seure aviat davant ses senyories. També s’ha requerit el testimoni de Paul Manafort, el cap de campanya del republicà i una altra de les figures que va assistir a la reunió juntament amb Jared Kushner, el gendre del president.
Al defensar el seu fill, Trump el va definir com un «jove fantàstic, una bona persona» i va insistir a dir que la reunió va ser molt breu i que no en va sortir res productiu. «Va acceptar la reunió amb l’advocada russa, va durar molt poc i no en va sortir res». També ha negat que l’advocada, Natalia Veselnitskaya, treballi per al Kremlin, com va escriure l’intermediari en el seu missatge.
La reacció del president entra dins del patró habitual des que la trama russa va passar a ocupar bona part del focus mediàtic de la seva presidència. L’estratègia consisteix a negar les al·legacions quan no estan respaldadas amb documentació pública i a minimitzar-les quan les proves són irrefutables. L’autocrítica o les disculpes no formen part del repertori del personatge.
Nova proposta sanitària dels republicans
Mitch McConell ha castigat els seus col·legues republicans sense vacances fins que no siguin capaços de trobar una reforma sanitària que tingui prou suport partit per ser aprovada. L'última versió s'ha presentat avui al Senat, però tot fa indicar que ses senyories hauran de seguir ajornant el xipolleig a la piscina. El nou esborrany pretén abaratir els preus de les pòlisses, però manté les rebaixes d'impostos massives per als rics i no sembla haver fet res per evitar que almenys 20 milions de persones perdin l'assegurnaça en el moment que entri en vigor la reforma. És molt probable, no obstant, que aquesta versió tampoc sigui la definitiva. Almenys tres senadors republicans ja han anunciat que no la recolzaran, un més dels que es pot permetre el partit per aprovar-la a la cambra alta.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín