Vaga de fam a Lesbos

Tres sol·licitants d'asil fa més de 35 dies que estan sense menjar en protesta per la situació a les illes gregues

Al camp de Moria hi ha actualment unes 70 persones pendents de ser deportades a Turquia

zentauroepp39525484 arash hampay en los inicios de su huelga de hambre  lleva ya170802101539

zentauroepp39525484 arash hampay en los inicios de su huelga de hambre lleva ya170802101539

2
Es llegeix en minuts
Joan Mas Autonell / Atenes

Arash Hampay  es dirigeix cada dia a la plaça Safos de Mitilene, la capital de Lesbos, on es queda assegut mentre prossegueix la seva vaga de fam en solidaritat amb els sol·licitants d’asil detinguts a l’illa grega que estan en risc de deportació. Ell i dos demandants de protecció internacional més, el 28 de juny va deixar d’ingerir aliments mentre estaven tancats al camp de Moria, on les persones arribades a les illes gregues esperen saber si són acceptats com a refugiats o tornats a Turquia.

Arash i Amir Hampay van arribar a l’illa de Lesbos procedents de l’Iran, el seu país, on tots dos eren activistes contraris al règim. Arash fins i tot va ser una figura prominent entre els moviments opositors al Govern. Com a represàlia, les autoritats iranianes el van arrestar diverses vegades i el van confinar durant sis mesos en una presó d’alta seguretat, on va patir tortures. «Després de ser alliberat em van imposar una nova sentència de presó i vaig haver de fugir del país», explica Arash. «No obstant, vam arribar a Europa i ens trobem  amb una situació encara pitjor», denuncia.

A Grècia, Arash Hampay va obtenir el dret d’asil, però l’Estat hel·lè va denegar el permís d’acollida al seu germà Amir, que va estar reclòs durant tres mesos a l’anomenda Secció B del camp de Moria. L’espai, dins de la zona d’internament oficial, està reservat per a totes aquelles persones a qui s’ha rebutjat per segona vegada la seva sol·licitud de protecció internacional.

Quan són retinguts allà, sense llibertat de moviment, incomunicats i envoltats de tanques amb filferro espinós, a la majoria de sol·licitants d’asil els espera només l’expulsió de tornada a Turquia. Segons Lorraine Leete, coordinadora i advocada de Lesbos Legal Centre, entitat encarregada de denunciar les vulneracions de drets humans contra els refugiats de l’illa, «a Lesbos hi ha ara unes 70 persones que estan privades de llibertat i pendents de ser deportades».

Per evitar aquest destí, Amir Hampay va començar una vaga de fam amb Khozin Hussein i Bahrooz Arash, dos refugiats d’origen kurd iraquià que estaven empresonats al mateix recinte de Moria. Un dia més tard, el seu germà Arash es va sumar a la protesta al centre de Lesbos.

Notícies relacionades

Al cap de tres setmanes, l’acció empresa pels refugiats va donar els seus primers fruits: Amir Hampay va ser alliberat per ordre judicial. Però Khozin Hussein i ­Bahrooz Arash segueixen empresonats i sense menjar des de fa més de 34 ­dies. Arash Hampay també continua amb la vaga de fam a la ciutat de Mitilene. «Malgrat l’alliberament del meu germà, les nostres demandes no han sigut satisfetes», declara.

«Khozin i Bahrooz han perdut molt de pes i la seva situació física és greu, però no volen fer marxa enrere: seguiran fins al final», afegeix. «Malgrat les circumstàncies, seguirem lluitant contra les injustícies com fèiem als nostres països d’origen. Allà no ens vam quedar callats i aquí tampoc ho farem», sentencia.