Turquia té 40 dies per demanar l'extradició del periodista detingut al Prat

L'Audiència Nacional decidirà sobre la seva entrega en una vista que el govern turc formalitza la petició

Va ser enviat a la presó al no comptar amb arrelament a Espanya, ja que estava en trànsit a Londres

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

Les autoritats turques disposen de 40 dies per formalitzar la petició d'extradició que pesa sobre el periodista i escriptor turcosuec Hamza Yalçin, de 59 anys, detingut el passat 3 d'agost a l'aeroport barceloní del Prat en virtut d'una ordre de detenció internacional emesa per Turquia per delictes relacionats amb terrorisme. Si no ho fes en aquest termini, Yalçin, que està a la presó des del dia 4, seria posat immediatament en llibertat.

Fonts jurídiques van assenyalar que la decisió de decretar presó per al periodista es va prendre en gran mesura per la seva falta d'arrelament a Espanya, ja que va ser detingut quan estava en trànsit en direcció a Londres. Durant la seva compareixença davant el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, Yalçin es va negar a ser entregat a Turquia. Entre altres raons perquè viu a Suècia des del 1984.

En les peticions d'extradició, el país que reclama la persona detinguda disposa de 40 dies des del moment del seu arrest per aportar tota la documentació que considera necessària per defensar la seva entrega. En el cas de Yalçin, el termini finalitza l'11 de setembre.

Si Turquia no remet aquesta informació, el detingut serà posat en llibertat immediatament. Encara que el més previsible és que ho faci, moment en què començarà el tràmit d'extradició, en què a través d'una vista la Sala Penal de l'Audiència Nacional decidirà si autoritza l'entrega a Turquia o no. En aquest cas, tindrà especial rellevància que l'escriptor també compta amb la nacionalitat sueca. El Ministeri d'Exteriors suec ja ha demanat permís per visitar-lo a Barcelona. "Ens hem assegurat que té un advocat i que aclarirà les acusacions", ha dit la ministra Margot Wallström.

Articles en revistes

Segons l'agència privada de notícies turca Dogan, Turquia havia emès l'abril passat una ordre de detenció contra Hamza Yalçin, sota l'acusació d'insultar el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, per un article publicat a la revista turca 'Focus'. Se l'acusa de "vincles terroristes" amb el grup il·legal d'extrema esquerra Partit Front Revolucionari d'Alliberament Popular (DHKP-C), per dos articles publicats a la revista turca 'Odak'.

L'escriptor, segons Efe, viu a Suècia des del 1984 i és membre de l'Associació d'Escriptors del país escandinau. La companya de l'autor va declarar a TT que Yalçin havia sigut informat d'estar acusat de "haver organitzat actes terroristes al diari 'Odak Dergisi' a Turquia el 2010".

Barcelona reclama la seva llibertat

En nom de l'Ajuntament de Barcelona, l'alcalde accidental i tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha exigit la "immediata" posada en llibertat de Yalçin. Asens ha enviat aquest dimecres cartes al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i al fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso Cristóbal, en què els sol·licita que modifiquin el seu criteri, demanin la llibertat immediata de Yalçin i s'oposin a la petició d'extradició de Turquia.

Asens també ha enviat missives a l'ambaixador de Turquia a Espanya, Ömer Önhon, i al cònsol general turc a Barcelona, Güçlu Kalafat, a qui prega que transmetin a les autoritats competents la petició de l'Ajuntament de Barcelona d'alliberament de Hamza Yalçin per "garantir la protecció del detingut".

Organitzacions periodístiques

Notícies relacionades

El director de Reporters sense Fronteres a Suècia, Jonathan Lundsqvist, ha subratllat que Espanya "ha de decidir si entrega un periodista a un Govern que té més de 150 informadors a la presó amb acusacions com la que pesa sobre Yalçin". Persones pròximes a l'escriptor i a la branca sueca de l'associació d'escriptors PEN creuen que és de "la màxima importància que les autoritats sueques actuïn amb rapidesa" per garantir la "protecció legal" del detingut.

També la Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha demanat a Espanya que no accepti la petició d'Ankara d'extradir el periodista. "Degut a la repressió extrema a Turquia contra veus independents del Govern de Recep Tayyip Erdogan, temem per la seguretat i el respecte als drets democràtics del nostre col·lega i considerem els càrrecs de 'terrorisme' com un altre pretext per perseguir la premsa lliure i crítica de Turquia", va declarar la FIP en un comunicat.