La violència racista esclata a Charlottesville (Virgínia), en imatges
Les noves generacions del Ku Klux Klan s'han tret la caputxa i els neonazis marxen exultants
Violenta i caòtica jornada a Charlottesville (Virgínia) després d'una polèmica marxa de blancs supremacistes -'Unir la dreta'-, que s'ha saldat aquest dissabte amb brutals enfrontaments entre aquests seguidors racistes i contramanifestants. Enmig del caos, un cotxe ha atropellat la multitud, i ha matat una dona de 32 anys i ha ferit una vintena de persones. A més, han mort dos policies, després d'accidentar-se l'helicòpter en què seguien les protestes.
L'autor de l'atropellament, formalment acusat d'assassinat en segon grau, és James Alex Fields Jr., de 20 anys, de raça blanca i natural d'Ohio.
Donald Trump ha reprovat els fets de Charlottesville. "Condemnem en els termes més contundents aquesta atroç mostra de fanatisme, racisme i violència per múltiples parts. Múltiples parts", ha dit el president dels EUA.
Trump va matisar, no obstant, que "això ha estat passant durant molt temps al nostre país - no amb Donald Trump, no amb Barack Obama" i "no té cabuda als EUA".
Crítiques a Trump
Trump ha rebut fortes crítiques per no fer referència expressa en el seu discurs als supremacistes blancs que van organitzar l'acte, tot i que la marxa va comptar entre els seus participants amb conegudes figures de la dreta nacionalista nord-americana, com David Duke, antic líder del Ku Klux Klan.
Els fets van passar aquest dissabte, a les 13.00 hores (hora local), poc després que el governador McAuliffe declarés l'estat d'emergència a la ciutat pels enfrontaments.
La polèmica concentració 'Unir la dreta' es va organitzar en protesta per la retirada d'una estàtua homenatge al general confederat Robert E. Lee, que va liderar les forces sudistes durant la guerra civil nord-americana (1861-1865), i que ja va generar enfrontaments violents divendres a la nit al campus universitari de la ciutat.
La manifestació ha sigut descrita com "la trobada d'odi més gran de la seva classe en dècades als EUA" pel Southern Poverty Law Center, un grup que investiga els que fomenten la violència racial.
Torxes a la universitat
Notícies relacionadesLa nit anterior, un grup dels manifestants ja havia anat al campus de la Universitat de Virgínia, amb seu a Charlottesville, amb torxes per celebrar la decisió d'un jutge federal de permetre la manifestació, fet que va desembocar en xocs violents amb estudiants, en què va haver d'intervenir la policia.
Amb càntics de "Les vides dels blancs importen", els manifestants es van concentrar davant una estàtua de Thomas Jefferson, un dels pares fundadors dels Estats Units.
- Sergio Peris-Mencheta, actor i director: "Des de la malaltia, la meva imaginació s’ha alliberat"
- Habitatge El milionari José Elías opina sobre comprar o llogar el 2025: "Si guanyes 2.000 euros al mes..."
- Crònica rosa Elionor i l’amor
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any