DESPRÉS DEL 'BREXIT'

El Regne Unit vol una frontera sense controls a Irlanda del Nord

May: "No hi hauria d'haver cap infraestructura física fronterera de cap tipus a cap costat de la frontera"

mbenach39707464 a car drives past a sign saying  no border  hard border  sof170816131221

mbenach39707464 a car drives past a sign saying no border hard border sof170816131221 / CLODAGH KILCOYNE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Londres / Dublín

El Regne Unit no desitja que s'instal·lin controls fronterers entre la República d'Irlanda i la província britànica d'Irlanda del Nord després del 'brexit', segons ha transcendit del document oficial que s'ha presentat aquest dimecres per resoldre un dels aspectes més complexos de la sortida del país de la Unió Europea (UE).

Prop de 30.000 persones travessen diàriament els 500 quilòmetres de frontera sense controls de duanes ni d'immigració, i els negociadors britànics i de la UE hauran de resoldre com endurir ara aquests controls sense provocar tensions en una regió que en el passat va patir dècades de turbulències sagnants abans d'arribar a l'acord de pau del 1998. Irlanda del Nord és l'única part del Regne Unit que compartirà una frontera terrestre amb un país membre de la UE després del 'brexit'.

"El document ofereix idees flexibles i imaginatives i demostra el nostre desig de trobar una solució pràctica que reconegui el context econòmic, social i cultural únic del territori fronterer amb Irlanda, sense crear nous obstacles al comerç dins del Regne Unit", ha afirmat en un comunicat James Brokenshire, ministre britànic per a Irlanda del Nord.

Unió duanera temporal

El document del Govern britànic s'ha divulgat un dia després que Londres proposés a la UE la creació d'una unió duanera temporal per permetre la lliure circulació de mercaderies una vegada s'hagi produït el 'brexit', durant almenys dos anys, mentre es negocien futurs acords comercials. La proposta, anunciada pel ministre britànic per al 'brexit', David Davis, va ser rebuda amb fredor a Brussel·les.

La 'premier' britànica, Theresa May, havia avançat la posició britànica en la qüestió d'Irlanda del Nord en una entrevista publicada aquest dimecres al diari irlandès 'Irish News': "No hi hauria d'haver cap infraestructura fronterera física de cap tipus a cap costat de la frontera entre Irlanda del Nord i Irlanda", ha dit May, i ha agregat: "Vull que la gent ho tingui absolutament clar: el Regne Unit no vol veure controls fronterers per a cap propòsit", ha remarcat.

Projectes de pau

En la mateixa entrevista, May ha assenyalat que Londres està considerant substituir amb fons propis els fons europeus destinats a finançar els projectes de pau a l'Ulster, ja que considera que han sigut crucials per evitar un retorn a la violència després dels acords de pau de 1998.

Notícies relacionades

Aquests fons, que han sigut usats en projectes de suport a les víctimes del conflicte, per fomentar els vincles entre les comunitats catòliques i protestants i ajudar exmilitants de tots dos bàndols a trobar feina, està previst que acabin el 2020, un any després de la sortida del Regne Unit de la UE. "Volem anar més lluny, i explorar un futur programa financer de pau després que abandonem la UE", ha declarat May.

La 'premier' ha assegurat també que el 'brexit' no posarà fi a la "relació especial" amb Irlanda, i en un missatge a la comunitat nacionalista de l'Ulster, ha insistit que els drets continguts en l'Acord de Divendres Sant, com el de poder reclamar la ciutadania irlandesa, es protegiran quan finalitzi la marxa del Regne Unit.