Detingut a Espanya un altre escriptor reclamat per Turquia

Dogan Akhanli, alemany d'origen turc, ha sigut arrestat a Granada per una ordre de la Interpol

undefined39736898 picture taken on on march 8  2017 shows german autor of turk170819164309

undefined39736898 picture taken on on march 8 2017 shows german autor of turk170819164309 / HENNING KAISER

2
Es llegeix en minuts
ADRIÀ ROCHA CUTILLER / ISTANBUL

L’escriptor alemany nascut a Turquia Dogan Akhanli va ser detingut ahir al matí a la ciutat de Granada en aplicació d’una ordre d’arrest internacional de la Interpol a petició del Govern de Turquia, que l’acusa de «pertinença a banda armada i terrorista». El Ministeri d’Afers Exteriors alemany ha demanat al Govern espanyol que no accedeixi a l’extradició.

És el segon cas amb prou feines en dues setmanes: Hamza Yalçin, escriptor suec d’origen kurd, va ser detingut a Barcelona el dia 3 també per una ordre de la Interpol. Aquest últim se l’acusa d’haver insultat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en un article publicat a la revista Focus. A més a més, Ankara també el responsabilitza d’estar vinculat amb un grup d’ultraesquerra, catalogat per l’Administració turca com a «terrorista». Yalçin, de moment, continua a Barcelona detingut, mentre espera que l’Audiència Nacional i el Govern de Rajoy decideixin si l’extradeixen o no a Turquia. La defensa de Yalçin s’hi oposa al·legant, entre altres aspectes, la «vulneració sistemàtica dels drets humans» per part de l’Estat turc.

EXPRESONER POLÍTIC / Akhanli, de 60 anys, es va instal·lar a Alemanya al fugir de Turquia, l’any 1991. Havia passat a la clandestinitat després del cop d’estat militar del 1980, i va passar dos anys (1985-87) a la presó. L’any 2010, l’escriptor va tornar a Turquia per visitar el seu pare malalt i va tornar a ser detingut durant uns mesos per la seva suposada participació en un robatori i un assassinat. Va ser absolt dels càrrecs, però tres anys després es reobriria el cas i les autoritats turques tornarien a demanar-ne la detenció. Segons el seu advocat, l’escriptor, molt crític amb Erdogan, ni tan sols era al país quan van tenir lloc els fets.

Entre molts altres temes, Akhanli ha escrit sobre la qüestió armènia. Qualificar de genocidi la matança d’armenis de fa un segle sota l’Imperi otomà continua causant molts problemes a Turquia. L’advocat de l’escriptor, Ilias Ulyar, considera aquesta detenció una jugada d’Erdogan: «És un intent d’estendre el seu poder fora de les fronteres del seu país, d’intimidar les veus crítiques i perseguir-les per tot el món».

Notícies relacionades

La detenció d’Akhanli suposarà un altre capítol en les ja molt deteriorades relacions que el Govern d’Ankara té amb el de Berlín, malgrat ser socis a l’OTAN. Després de la polèmica del mes d’abril passat per la prohibició a Alemanya i Holanda de mítings de figures prominents pròximes a Erdogan en la campanya del referèndum constitucional –cosa que Ankara va qualificar d’«ingerència»–, Erdogan va demanar aquest divendres passat als ciutadans alemanys d’origen turc amb dret de vot (sumen una mica més d’un milió) que no votin ni la CDU de la cancellera Angela Merkel, ni el socialdemòcrata SPD ni Els Verds per donar «una lliçó als partits que estan en contra de Turquia».

«Doneu el vostre suport a partits que no són hostils amb el nostre país. No té importància si són el primer o el segon partit; voteu-los. Això és una lluita d’honor», va demanar el president turc. Ankara acusa Berlín de tolerar la presència al seu territori de persones implicades en el cop d’estat fallit de l’any 2016 i de «terroristes» kurds. Davant d’aquestes paraules, la resposta alemanya no es va fer esperar: «No tolerarem cap tipus d’interferència», va assegurar Merkel. El seu ministre d’Exteriors, Sigmar Gabriel, va dir que les declaracions d’Erdogan sí que eren «una ingerència sense precedents».