INFORME DE L'ONU

Més de 180 milions de persones no tenen aigua potable

Iemen, Síria, Nigèria i Sudan del Sud, zones afectades per conflictes, violència i inestabilitat, són els països més afectats

zentauroepp39854305 topshot   a displaced child from the islamic state  is  grou170829164617

zentauroepp39854305 topshot a displaced child from the islamic state is grou170829164617 / DELIL SOULEIMAN

1
Es llegeix en minuts

Més de 180 milions de persones no tenen aigua potable en zones afectades per "conflictes, violència i inestabilitat", cosa que facilita la propagació de malalties que poden arribar a ser mortals, com l'actual brot de còlera al Iemen, on més de la meitat dels casos afecten nens, segons ha denunciat aquest dimarts el Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF).

L'ONU estima que, dels 484 milions de persones que vivien en "entorns fràgils" el 2015, uns 183 milions no tenien aigua potable. "Les persones que viuen en contextos delicats tenen quatre vegades més probabilitats de no disposar d'aigua potable" que les poblacions en situacions normals, revela un estudi recent d'UNICEF i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), difós amb motiu de la Setmana Mundial de l'Aigua.

En el cas del Iemen, que suma dos anys de guerra civil, uns 15 milions de persones "pateixen talls regulars en el subministrament d'aigua i sanejament" a causa dels danys provocats pels combats entre les forces governamentals i els rebels houtis. La guerra del Iemen va començar el 2014 i moltes persones n'estan patint les conseqüències. En un país de 27 milions d'habitants, més de tres milions s'han vist forçats a deixar casa seva, 14 milions no tenen una atenció sanitària adequada i el 62% de la població està en alerta per inseguretat alimentària, segons les últimes dades de l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU.

Aigua com a arma de guerra

L'altre cas paradigmàtic és Síria, on la guerra s'ha emportat més de 300.000 vides humanes. Allà, 15 milions de persones necessiten "aigua segura", inclosos 6,4 milions de nens. UNICEF ha denunciat que aquí "l'aigua ha sigut utilitzada freqüentment com a arma de guerra". "Només el 2017, hi va haver almenys 30 talls d'aigua deliberats a Damasc, Alep, Hama, Raqqa i Daraa", ha precisat.

Notícies relacionades

Al nord-est de Nigèria, zona d'influència dels terroristes de Boko Haram, "el 75% de la infraestructura d'aigua i sanejament ha sigut danyada o destruïda, i ha deixat 3,6 milions de persones sense ni tan sols serveis bàsics". Mentrestant, al Sudan del Sud, on els enfrontaments entre el Govern de Salva Kiir i els rebels de Riek Machar ja duren tres anys, "gairebé la meitat dels punts d'aigua de tot el país han sigut danyats o completament destruïts", ha assenyalat UNICEF.