CONFLICTE A L'ÀFRICA
Prop d'un milió de nous desplaçats a la República Democràtica del Congo
L'oenagé Oxfam denuncia l'augment espectacular de persones que s'han vist obligades a abandonar casa seva per la guerra durant els sis primers mesos d'aquest any
zentauroepp20915260 dai10 kibumba r democr tica del congo 27 11 2012 algun170831164941 /
Gairebé un milió de persones s'han vist obligades a abandonar casa seva a República Democràtica del Congo (RDC) els sis primers mesos del 2017, principalment pel conflicte a la regió de Kasai, sense que aquesta crisi estigui atraient l'atenció i l'ajuda que es mereix, ha denunciat Oxfam. "RDC és una 'crisi Ventafocs' en què s'està produint un gran patiment humà que està passant pràcticament desapercebut per al món", ha lamentat Mark Goldring, director executiu d'Oxfam Regne Unit, després de fer una visita al país africà. "Gairebé un milió de persones s'han vist obligades a abandonar casa seva els últims sis mesos però hi ha hagut molt poca o cap ajuda internacional", ha precisat.
Segons les últimes dades, el primer semestre del 2017 hi ha hagut 922.000 nous desplaçats, més del total registrat a Nigèria i Sudan del Sud, dos països que també són escenari de conflictes. Actualment, RDC és el país amb més desplaçats interns del continent, amb 3,8 milions. A més, acull prop de 500.000 refugiats procedents de Burundi, República Centreafricana i Sudan del Sud. A això s'hi suma que al país hi ha més d'1,5 milions de persones a les portes de la fam.
"Centenars de milers de persones no tenen llar i estan famolenques. Necessitem un esforç massiu d'ajuda per oferir-los esperança", ha reclamat Goldring. "De les grans crisis humanitàries, tan sols l'Afganistan està rebent actualment menys ajuda que RDC", ha subratllat. Dels més de 800 milions de dòlars sol·licitats per l'ONU per a 2017, fins només ara se n'ha mobilitzat el 26%.
Aldees fantasma
Durant la seva recent visita a Kasai, Goldring va parlar amb famílies que s'havien vist desplaçades fins a tres vegades en sis mesos i que ho havien perdut tot en cada fugida. A més, molts d'ells tenien cicatrius per atacs amb matxets o havien vist com els seus familiars eren atacats. Els desplaçats no tenen intenció de tornar a casa seva, ja que creuen que les seves localitats estan maleïdes.
"La regió de Kasai ha sigut tradicionalment pacífica, però des que va esclatar la violència entre el Govern i milícies locals, el patiment humà ha sigut enorme", ha ressaltat el responsable d'Oxfam, que durant la seva visita va veure "aldees fantasma, buides de persones, on només quedaven les restes del que en un altre temps eren cases". Durant la seva visita, també va ser testimoni d'escoles i centres de salut saquejats.
Oxfam ha lamentat que el Govern i la comunitat internacional han sigut lents en la seva resposta davant aquesta crisi, que va començar l'agost del 2016 arran de la mort d'un líder local. Des d'aleshores, la milícia que porta el seu nom, Kamuina Nsapu, i les forces de seguretat han mantingut enfrontaments i l'ONU ha alertat de la possibilitat que la situació degeneri en un conflicte ètnic.
La falta de seguretat ha impedit l'accés en gran mesura dels actors humanitaris a la zona, però la situació també s'ha vist agreujada per la crisi política i econòmica que viu el país, amb un president, Joseph Kabila, que segueix en el càrrec tot i que el seu mandat va expirar el desembre passat.
Allotjaments precaris
En el seu últim informe sobre la situació a Kasai, l'Oficina per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU (OCHA) ha destacat que el conflicte ja està afectant nou províncies i que actualment hi ha prop d'1,4 milions de desplaçats.
Segons ha ressaltat, l'inici de l'estació de pluges podria deteriorar la situació humanitària i exposar els desplaçats, molts dels quals viuen en allotjaments precaris, al risc de quedar a la intempèrie i a malalties relacionades amb l'aigua, amb el consegüent deteriorament de les seves condicions de vida. Així mateix, les pluges podrien limitar l'accés humanitari donat el mal estat de les carreteres a la zona.
Amb aquest panorama, Oxfam ha reclamat al Govern congolès que compleixi el seu compromís de celebrar eleccions presidencials abans de final d'any i que ofereixi a la població tota l'ajuda possible, mentre que a la comunitat internacional li ha demanat que augmenti amb rapidesa la seva ajuda i faci més per garantir la protecció dels civils i dels Drets Humans.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat