SENTÈNCIA HISTÒRICA

El Tribunal Suprem de Kenya anul·la els resultats de les presidencials

Els comicis, dels quals l'oposició havia denunciat serioses irregularitats, s'hauran de repetir en els pròxims 60 dies

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Veredicte sense precedents a tot l’Àfrica: el Tribunal Suprem de Kenya ha anul·lat els resultats de les eleccions presidencials que es van celebrar el 8 d’agost i en què l’actual cap d’Estat, Uhuru Kenyatta, va ser declarat vencedor per part de la Comissió Electoral. El president del Tribunal Suprem, David Maraga, ha considerat que els recents comicis per al càrrec més important del país «no es van portar a terme d’acord amb la Constitució i la legislació vigent». «Els resultats són, per tant, invàlids i nuls», va anunciar ahir.

En la lectura de la sentència, Maraga va destacar que «les eleccions no són un esdeveniment, sinó un procés», i que després de considerar totes les proves presentades per la coalició opositora, la Superaliança Nacional (NASA), la majoria dels magistrats del Tribunal havien conclòs que el procés no va satisfer els estàndards constitucionals. Per tant, tocarà repetir les eleccions presidencials en un termini de 60 dies.

Aquesta decisió suposa una mínima victòria per al líder opositor, Raila Odinga, de la tribu luo, i a qui s’havia tornat a escapar la presidència per tercera vegada consecutiva, sempre davant d’adversaris  de la tribu majoritària de Kenya, la kikuiu, a la qual pertanyen la família Kenyatta i l’expresident Mwai Kibaki.

«És un dia històric per a Kenya i, per extensió, per a tot l’Àfrica», va celebrar Odinga. Així mateix, el veterà opositor va demanar que es porti als tribunals els líders de la Comissió Electoral, als quals va assenyalar per haver comès «un acte criminal». El mes passat, Odinga havia acusat la Comissió Electoral de frau en el recompte de vots a través d’un suposat pirateig del sistema informàtic. Per la seva part, els observadors havien donat el vistiplau al procés en el seu informe preliminar.

Administració tribalista

Els seguidors d’Odinga, frustrats amb el constant abandonament d’unes administracions que funcionen de manera tribalista, van sortir als carrers de Nairobi i del bastió opositor de Kisumu, entre altres llocs, a celebrar la sentència, que els fa pensar que la victòria de la NASA en els pròxims comicis és segura. «Estic molt contenta. Se m’ha relaxat tot el cos al conèixer la notícia. En les pròximes eleccions guanyarem segur», va comentar a EL PERIÓDICO Grace, una fruitera d’un barri acomodat de la capital kenyana i partidària d’Odinga.

Notícies relacionades

Per la seva part, Kenyatta, actual president, l’home més ric del país, que en el passat va ser imputat pel Tribunal Penal Internacional per crims de lesa humanitat i fill del considerat pare de la pàtria, va encaixar el revés amb elegància. «És important respectar l’imperi de la llei, fins i tot si no estàs d’acord amb la decisió del Tribunal Suprem», va dir Kenyatta en un discurs televisat en el qual va demanar als kenyans, i en particular als seus seguidors, que siguin «un poble pacífic». En els disturbis que van seguir a les eleccions d’agost, almenys 24 persones van perdre la vida, la majoria a mans de la policia. H

Desconfiança en el sistema

Malabarisme polític de l'oposició kenyana, que durant la campanya electoral havia llançat repetits missatges de desconfiança en la Comissió Electoral i el sistema judicial. De fet, minuts abans d'anunciar-se el vencedor dels comicis de l'agost, la NASA, donant per fet un frau generalitzat, va descartar fins i tot recórrer a la via jurídica per protestar pels resultats quan les xifres parcials ja donaven la victòria a Odinga. Ara, han acatat amb gust la polèmica sentència després de recórrer finalment a la justícia.

 

Temes:

Kenya Eleccions