SEGONS FONTS DE L'ADMINISTRACIÓ
Trump es disposa a liquidar el pla que regularitzava els joves 'dreamers'
El president suspendrà el programa d'Obama que va possibilitar als menors immigrants sense papers quedar-se als EUA amb permisos de treball temporal
mbenach39874616 new york ny august 30 hundreds of immigration advocates 170904221648 /
Donald Trump està a punt de convertir el somni en malson per a prop de 800.000 joves adults immigrants als Estats Units. Avui s’espera que el president anunciï la suspensió del DACA, un programa aprovat per decisió executiva de Barack Obama el 2012 que va obrir la porta als menors que van arribar al país sense papers a quedar-se amb permisos de treball. La tempesta política, per no parlar de la humana, s’ha desencadenat.
Els detalls de la decisió no es coneixen encara i la impredictible volatilitat de Trump podria deparar alguna sorpresa, però fonts de l’Administració han avançat a diversos mitjans nord-americans els plans. I segons aquestes filtracions, el que el president farà serà suspendre el programa que postergava les deportacions dels que van arribar als Estats Units abans del 2012 amb menys de 16 anys donant al Congrés un termini de sis mesos perquè resolgui legislativament el futur dels afectats, coneguts com els 'dreamers' (somiadors).
Amb la polèmica decisió, Trump compleix una promesa de campanya i satisfà la base de votants i el cercle d’aliats polítics extremistes que defensen la línia més dura contra la immigració. Però també desatén una altra part del seu cercle pròxim (inclosos la seva filla Ivanka i el seu gendre, Jared Kushner) i alguns republicans, no tan sols moderats, que l’han advertit en contra de la idea.
Trump, a més, contradiu la posició que ha mantingut des que va guanyar la presidència. A l’abril, en una entrevista amb AP, va assegurar als 'dreamers' que podien «estar tranquils». Repetides vegades ha promès abordar la seva situació amb «enorme compassió». I fa tan sols tres dies, declarava: «Els estimem. Són fantàstics».
Batalla política
Trump sembla haver estat mogut a actuar en aquest moment per la pressió de diversos fiscals generals estatals republicans, que al juny li van enviar una carta amenaçant amb lluitar contra el DACA als tribunals si no feia alguna cosa per suspendre’l abans del 5 de setembre. Això hauria col·locat en una posició impossible el Departament de Justícia, que hauria hagut de defensar el programa davant els jutges, més encara quan qui dirigeix aquest departament és Jeff Sessions, un dels màxims exponents de la línia dura en immigració de l’Administració.
El pla obvi de Trump és passar al Congrés la responsabilitat de buscar una solució a la situació dels immigrants afectats, però això no està exempt de complicacions. Encara que congressistes republicans podrien alinear-se amb els demòcrates per intentar dissenyar un camí a la regularització, les cambres s’han demostrat molts anys incapaces d’assolir pactes bipartidistes que permetin avançar legislació sobre immigració.
El traspàs al Congrés té molt de maniobra d’imatge. John Kelly, el cap de gabinet de Trump, que ha dirigit les negociacions a la Casa Blanca sobre el programa d’immigració, ha deixat clara la seva convicció que les cambres fa temps que hi haurien d’haver fet alguna cosa. És a dir, encara que la Casa Blanca no creu que el Congrés pugui aconseguir una solució, li passa la responsabilitat.
Diversos congressistes republicans han desaconsellat a Trump suspendre el DACA. Encara que entenen que hi ha bases legals, saben que entren en un terreny extremadament complex en termes humans. I són conscients que s’obre un altre front de guerra interna, en el qual combatran els partidaris de buscar una via de legalització per als menors amb els ultres que denuncien que fer-ho equival a una «amnistia».
Obama, disposat a intervenir-hi
Notícies relacionadesEl que es dona per segur és que l’anunci de Trump traurà Barack Obama del respectuós silenci amb què ha estat responent a les actuacions del seu successor. Abans de deixar la Casa Blanca, Obama ja va avançar que qualsevol intent de revertir el DACA seria un dels pocs temes en què se sentiria «moralment obligat» a parlar i, segons 'Politico', planeja fer-ho avui.
La seva declaració probablement arribarà en forma d’un comunicat a Facebook que també farà arribar als seus més de 94 milions de seguidors a Twitter. En aquesta xarxa, la seva elegant crítica al racisme desencadenat a Charlottesville, en què va escollir una cita de Nelson Mandela en comptes de qüestionar directament la polèmica resposta de Trump, el seu missatge es va convertir en el més replicat de la història.
Prop de 800.000 'dreamers'
Ningú diria que no han nascut als Estats Units. Parlen un anglès perfecte, han sigut escolaritzats en centres nord-americans, han incorporat els costums més arrelats del país, fins i tot tenen germans amb la nacionalitat nord-americana perquè ja han nascut en territori nord-americà. Són els 'dreamers', fills d’immigrants indocumentats que van arribar als Estats Units sent petits i ara ja s’han convertit en adults. Les xifres oficials parlen d’unes 800.000 persones en aquestes circumstàncies que, a l’arribar a l’edat adulta, tornen a constatar que arrosseguen l’etiqueta d’«indocumentats».
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat