TENSIÓ NUCLEAR
Els EUA reconeixen per primera vegada contactes directes amb Corea del Nord
Washington ha obert diversos canals de diàleg amb la distensió com a objectiu primordial
zentauroepp40132488 kcna100 pyongyang korea democratic people s republic of 170930193051 /
Enmig de la imparable escalada dialèctica entre els Estats Units i Corea del Nord, que continua sense sotmetre’s a les demandes internacionals per frenar els seus assajos nuclears i balístics, s’ha obert una escletxa per buscar una sortida negociada al conflicte. El secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, ha reconegut per primera vegada que la seva Administració està mantenint «contactes directes» amb el règim nord-coreà. «Estem fent proves, de manera que mantinguin-se informats», va dir Tillerson ahir a la Xina, on està de viatge oficial. «Tenim línies de comunicació amb Pyongyang. No estem en una situació de foscor, en una apagada. Tenim dos o tres canals oberts», va afegir després de reunir-se amb dirigents xinesos.
Les seves paraules són el primer senyal que la diplomàcia nord-americana està mantenint converses secretes amb el Govern de Kim Jung-un, una cosa semblant al que va fer l’Administració de Barack Obama amb l’Iran. Aquelles gestions van cristal·litzar en l’acord nuclear pactat amb les grans potències el 2015, un pacte pel qual Teheran es va comprometre a frenar el seu programa militar a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals. De moment, la possibilitat d’un desenllaç similar sembla llunyà. Tillerson mateix es va afanyar a recalcar ahir que les circumstàncies són diferents i també els objectius que persegueix la seva Administració: la completa desnuclearització de la península coreana. «No acordarem amb Corea del Nord un pacte nuclear tan feble com el de l’Iran». Aquest acord té molt mala premsa entre la dreta nord-americana.
Notícies relacionadesGRAN DESAFIAMENT / D’acord amb l’agència Associated Press, un dels canals oberts passa per la seu de Nacions Unides a Nova York, on s’han reunit «regularment» i «des de fa mesos» els diplomàtics dels dos països. No és l’únic perquè, segons la BBC, les parts han recorregut també a la mediació de Suècia, un país que compta amb la confiança dels interlocutors. Però el desafiament és herculi. I no serà fàcil. El règim de Pyongyang ha arribat a la conclusió que la seva millor opció per sobreviure passa per tenir un arsenal nuclear capaç d’abastar els seus rivals regionals i els EUA amb míssils intercontinentals. Kim Jong-un té molt present el que va passar a Saddam Hussein i Muammar al-Gaddafi quan van renunciar als seus programes nuclears i no vol exposar-se a acabar com ells.
Tillerson ha assegurat que, en aquests moments, l’objectiu primordial dels contactes consisteix a rebaixar la tensió. Però res apunta que s’estigui aconseguint. Després d’amenaçar l’ONU d’aniquilar Corea del Nord si tira endavant les seves provocacions, Trump va tornar a la càrrega divendres a Twitter. «Les solucions militars estan a punt, fixes i carregades, en cas que Corea del Nord actuï de manera imprudent». I el règim de Kim va respondre qualificant el líder nord-americà de «vell psicòpata» que està convidant a «un desastre nuclear que reduirà Amèrica a un mar de flames».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"