EL DEBAT SOBIRANISTA

Vuit premis Nobel de la pau insten a una mediació entre Catalunya i Espanya

Els guardonats, entre ells Jody Williams, Maired Maguire, Rigoberta Menchú i Shirin Ebadi, demanen que el conflicte polític s'abordi amb "mediació i negociacions cap a una resolució pacífica"

mbenach1315541 jody williams of the united states  ambassador of the intern171009195555

mbenach1315541 jody williams of the united states ambassador of the intern171009195555 / LAURENT GILLIERON

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Un grup de vuit premiats amb el Nobel de la pau  van difondre ahir una carta oberta en suport a les peticions de mediació i negociació per resoldre pacíficament el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. La missiva, dirigida «als líders d’Espanya i Catalunya» amb còpia a la Comissió Europea, insta les dues parts a negociar immediatament una solució perquè «queda molt per fer i poc temps», assenyala.

La carta s’ha fet pública un dia després que l’oenagé The Elders, presidida per l’exsecretari general de les Nacions Unides Kofi Annan, també reclamés diàleg i una solució pacífica per a Catalunya. Els firmants, entre ells Jody Williams, Mairead Maguire, Shirin Ebadi i Rigoberta Menchú, admeten que van veure amb preocupació la «creixent tensió entre Madrid i Catalunya» prèvia al referèndum, i creuen que «ningú està lliure d’errors en el procés, que no va començar amb aquest referèndum sinó fa set anys amb la invalidació per part del Tribunal Constitucional de l’Estatut d’Autonomia del 2010 aprovat pel Congrés».

Condemna de la violència policial

En la seva missiva, els nobels critiquen les «escenes de brutalitat policial, la violència i l’ús de pilotes de goma contra el poble català» que es van veure l’1-O, i s’uneixen «als líders de tot el món en la condemna de l’ús de la força a Catalunya». «No obstant, veiem la disculpa que va demanar el Govern espanyol com un pas en la direcció correcta», afegeixen.

Notícies relacionades

Els firmants afirmen que no és missió seva pronunciar-se sobre qüestions constitucionals, però assenyalen també: «Creiem que les democràcies madures troben camins per permetre la llibertat d’expressió». «Altres nacions ho han fet amb referèndums secessionistes portats a terme, per exemple, a Escòcia i el Quebec», recorden, insistint que «les respostes violentes per part d’un Govern central als desitjos de llibertat d’expressió d’una ciutadania només augmenten encara més l’hostilitat i creen desafecció on no n’hi havia hagut prèviament».

Poble reprimit

La carta conclou amb una proclama inequívoca: «Donem suport a les crides a la mediació i les negociacions encaminades a una resolució pacífica de l’actual conflicte entre el Govern espanyol i Catalunya. Un poble que se sent reprimit rarament se’n va en silenci de nit». Juntament amb les persones esmentades anteriorment, la carta està firmada per Betty Williams, Adolfo Pérez Esquivel, José Ramos Horta i Tawakkol Karman.