RESSACA ELECTORAL

La ultradreta negocia entrar al Govern d'Àustria

Els nacionalistes xenòfobs (FPÖ) s'acosten a un pacte amb els conservadors (ÖVP) però allarguen la mà als socialdemòcrates (SPÖ)

undefined40554412 chairman of austria s far right freedom party  fpoe  heinz c171016202526

undefined40554412 chairman of austria s far right freedom party fpoe heinz c171016202526 / HANS PUNZ

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Àustria es va despertar ahir preparada per negociar un nou govern. Després que diumenge el Partit Popular (ÖVP) s’alcés com a gran guanyador gràcies a la candidatura personalista del jove Sebastian Kurz, conegut com el Macron austríac, l’acomodada república transalpina es prepara per formar un executiu en què l’ultradretà Partit per la Llibertat (FPÖ) té moltes possibilitats d’entrar. Si fos així, els nacionalistes xenòfobs tornarien al poder 12 anys després, ara de la mà d’un polític amb passat neonazi com Heinz-Christian Strache.

Fins ara hi ha hagut una certa confusió amb l’escrutini. Segons els instituts demoscòpics que projecten resultats, els conservadors s’imposarien amb el 31,6% dels vots, seguits pels socialdemòcrates (SPÖ) amb el 26,9% i la ultradreta amb el 26%. Aquestes projeccions inclouen els gairebé 900.000 vots per correu. Per la seva banda, el Ministeri de l’Interior ha publicat unes altres xifres que canvien l’ordre, ja que darrere dels populars (31,4%) se situen els ultradretans (27,4%) en la segona plaça i els socialdemòcrates (26,7%) en la tercera. En aquest càlcul hi falta el vot postal, que s’escrutarà fins dijous.

Més enllà dels resultats finals, el camí està aplanat perquè l’FPÖ torni a assumir quotes de poder per primera vegada des del 2002. El trencament de l’anterior coalició amb l’SPÖ sembla apuntar a una nova aliança governamental dels conservadors amb els islamòfobs, un possible pacte unit per una agenda antiimmigratòria compartida. Així, amb Kurz, els conservadors s’han marcat com a objectius combatre l’islam polític, multar els immigrants que no participin en cursos d’integració i endurir el sistema d’asil, coincidint en to i contingut amb l’extrema dreta. «Un 60% ha votat el programa de l’FPÖ», va assegurar Strache, líder dels ultres i potencial vicecanceller. Durant la campanya va acusar reiteradament Kurz de copiar-los el missatge.

Negociacions a dues bandes

Notícies relacionades

Malgrat aquest xoc per intentar captar el vot islamòfob, els dos partits van de la mà en la idea de governar una Àustria més tancada als refugiats, menys solidària amb els estrangers i menys inclusiva en el projecte europeu. Entre les possibles peticions dels ultres per entrar al Govern s’especula amb la intenció d’aconseguir carteres importants com Defensa o Justícia. Strache, que apunta a ser vicecanceller, també es podria convertir en ministre de l’Interior. Norbert Hofer, candidat ultra que va perdre les presidencials del desembre passat in extremis, podria ocupar Afers Exteriors o Infraestructures. Felicitats per la veïna formació extremista Alternativa per a Alemanya (AfD) per uns resultats que consideren un «baluard contra la invasió massiva», l’FPÖ s’ha mostrat disposat a parlar amb totes les parts.

Els socialdemòcrates no volen quedar-se de braços plegats. Un dia després dels comicis, la directiva de l’SPÖ ha votat a favor de començar negociacions amb l’extrema dreta, un gest que trenca la tradició de donar-los l’esquena i actuar com a cordó sanitari seguida des de fa més de 30 anys i que revela com la islamofòbia ha marcat l’agenda política del país els últims temps. El canceller sortint i líder de l’SPÖ, Christian Kern, ha allargat la mà a les dues dretes. Significativament, els populistes han conquistat el 54% del vot obrer, tradicionalment roig. Encara que després de l’èxit de Kurz sembla poc probable, l’FPÖ podria explorar una aliança amb els socialdemòcrates, cosa que solament ha passat una vegada en la història del país, el 1983.