Crisi migratòria
Vídeo de la venda d'esclaus a Líbia
Diverses oenagés i organismes internacionals alerten de les transaccions amb éssers humans al país nord-africà
Líbia s'ha convertit en un pou sense fons per als milers d'immigrants africans que lluiten per arribar al país per embarcar cap a Europa en un viatge que a molts els costa la vida. Diverses oenagés i organismes internacionals alerten des de fa mesos que els refugiats cauen en mans de màfies que dominen el país nord-africà i són sotmesos a les vulneracions més flagrants dels seus drets. Fins al punt que, detinguts il·legalment, en alguns casos són venuts en mercats d'esclausdetinguts il·legalment mercatsesclaus.
Un vídeo de SCMP.TV, recollit per la cadena de televisió nord-americana CNN, informa d'una subhasta de persones en un lloc desconegut de Líbia al mes d'agost. "Home fort per treballar", enuncia la persona que dirigeix la subhasta. Finalment, és venut per l'equivalent a 400 dòlars en una subhasta d'éssers humans.
El comprador s'interessa, després, per una altra persona procedent de Nigèria. "Està venut", li contesten.
En aquesta conjuntura, sabent el que passa dins de les fronteres del país africà, sumit en el caos i el desgovern des de la caiguda de Muammar al-Gaddafi, la UE s'ha compromès amb el feble Govern libi per prestar-li ajuda en el control migratori.
Una reportera de la cadena nord-americana assisteix a una segona subhasta en un poble a prop de Trípoli, la capital líbia. Documenta la venda de 12 nigerians. El venedor no vol fer declaracions després d'una transacció emparada per la foscor de la nit i ràpida. "És una de les situacions més increïbles que he vist mai", reconeix la periodista.
Notícies relacionadesL'Organització Mundial per a les Migracions (OIM) ha documentat amb centenars de testimonis les tortures i abusos a què són sotmesos els immigrants en territori libi, inclosa la venda de persones.
El portaveu de l'OIM Joel Millman va explicar, ja fa mesos, que disposen de testimonis d'immigrants retornats als seus llocs d'origen que expliquen com en pobles de la ruta del desert libi, com és el cas de Sabha, es mercadeja amb persones a plena llum del dia al carrer.