TENSIÓ AL PAÍS AFRICÀ
Mugabe reapareix en públic mentre el seu partit planeja cessar-lo
Malgrat les pressions de l'Exèrcit i dels principals líders de la força política en el poder, el president de Zimbàbue es resisteix a abandonar el seu càrrec i assisteix a un acte en una universitat d'Harare
Zimbabwe s President Robert Mugabe center arrives to preside over a student graduation ceremony at Zimbabwe Open University on the outskirts of Harare Zimbabwe Friday Nov 17 2017 Mugabe is making his first public appearance since the military put him under house arrest earlier this week AP Photo Ben Curtis /
El president de Zimbàbue, Robert Mugabe, de 93 anys, ha tornat a aparèixer en un acte públic després que dimarts l’Exèrcit prengués el control dels principals edificis governamentals del país. Ho va fer durant la celebració d’un acte de graduació en una universitat d’Harare, la capital del país. La seva presència va causar sorpresa perquè fins ara s’havia informat que el longeu dirigent, que fa gairebé quatre dècades que és al poder, estava amb la seva dona, Grace Mugabe, i la resta de la seva família en arrest domiciliari.
Una font del partit de Mugabe, el ZANU-PF, va confirmar a Reuters que els líders de la coalició política planegen forçar la sortida del president si es resisteix a les pressions de l’Exèrcit i es nega a dimitir. El partit ha convocat una manifestació per avui a la capital per donar suport a l’Associació Nacional de Veterans de la Guerra d’Alliberament de Zimbàbue (ZNLWA, en les seves sigles en anglès), que exigeix la dimissió del mandatari.
El diari zimbabuès The Herald va publicar dijous unes imatges en què apareixen Mugabe i el cap de les Forces Armades, el general Constantino Chiwenga, donant-se la mà, cosa que ha fet pensar a alguns que Mugabe ha aconseguit controlar la situació, però no sembla que sigui així. Alguns mitjans polítics especulen que Mugabe està negociant amb els militars endarrerir la seva sortida fins després de les eleccions presidencials previstes per a l’any que ve. No obstant, al ZANU-PF s’assegura que aquest mateix cap de setmana es forçarà la seva retirada.
L’Exèrcit sembla tenir pressa per desfer-se de Mugabe i començar la transició amb l’exvicepresident Emmerson Mnangagwa, a qui Mugabe va destituir del seu càrrec per «deslleialtat» la setmana passada, fet que va originar la crisi. Mnangagwa, un heroi de la guerra d’independència de 75 anys molt popular a l’Exèrcit, va fugir a Sud-àfrica, però ja ha tornat al país. Ha promès liderar el ZANU-PF i iniciar una transició. Des del seu breu exili sud-africà, Mnangagwa va criticar Mugabe i a la seva dona, la totpoderosa Grace, que pretenia arribar a la vicepresidència i convertir-se en la successora del seu marit al capdavant del país, pla que no compartia la cúpula militar.
Nova etapa
El secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, va manifestar ahir que «Zimbàbue té l’oportunitat de començar una nova etapa que inclogui el respecte als drets humans». El cap de la diplomàcia nord-americana es va referir a la crisi de Zimbàbue durant l’obertura a Washington d’una reunió ministerial amb la Unió Africana. Tillerson va demanar el «retorn ràpid a un poder civil d’acord amb la Constitució». Poques hores abans, el secretari d’Estat adjunt per a Afers africans dels EUA, Donald Yamamoto, havia manifestat el suport de la Casa Blanca a les forces militars zimbabueses. «És l’inici d’una nova era per a Zimbàbue», va dir. Yamamoto va assegurar que Washington es plantejarà aixecar les sancions imposades al país africà si s’inicia un procés de reforma política i social en què es protegeixin els drets humans.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia