Merkel aposta per noves eleccions
"El meu punt de vista és que unes eleccions són el millor camí", ha afirmat Merkel després del fracàs de les negociacions
zentauroepp41023030 topshot german chancellor angela merkel leaves in her car 171120171052 /
Alemanya ha deixat de ser l'oasi d'estabilitat europeu. En unes últimes 24 hores marcades per la tensió i el tràfec negociador, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha vist com les seves aspiracions per començar la legislatura es difuminen. Diumenge a mitjanit va rebre el primer revés quan els liberals (FDP) van anunciar que es retiraven de les negociacions per formar un govern tripartit amb els ecologistes. Aquest dilluns, la negativa dels socialdemòcrates ha confirmat el pitjor: Alemanya s'aboca a repetir eleccions. La mateixa Merkel, en una entrevista a una televisió, ho ha confirmat a mitja tarda: "El meu punt de vista és que unes noves eleccions són el millor camí".
Reunits d'urgència dilluns a primera hora, la cúpula socialdemòcrata ha rebutjat per unanimitat reeditar la 'gran coalició', una fórmula que han seguit en vuit dels últims 12 anys i que els ha passat factura, quan al setembre els va portar al pitjor resultat electoral de la seva història. Tornar a aquest pacte podria suposar un suïcidi polític. "No refusem les noves eleccions", ha confirmat el líder socialdemòcrata, Martin Schulz. “Els ciutadans han de reavaluar la situació”. Des de diversos punts s'havia pressionat l'SPD perquè tinguessin la responsabilitat d'Estat que li ha faltat a l'FDP, acusat d'oportunista.
Panorama incert
Després de la ruptura de les negociacions i la negativa socialdemòcrata, el panorama que s'obre davant Alemanya és fràgil i incert. Davant aquest escenari només hi ha dos camins. En el primer, Merkel podria formar un govern en minoria, mirant d'arribar a acords puntuals amb altres partits, especialment l'SPD, per tirar endavant la legislatura. «Faré tot el possible per garantir que aquest país estigui ben administrat», ha explicat al conèixer el 'no' liberal. Per tant, necessitaria els vots positius del Bundestag, el Parlament federal. Sense aquests suports, només quedaria la segona opció.
Aquesta passaria per convocar unes noves eleccions que se celebrarien els primers mesos del 2018. Això desagrada a molts, ja que el fracàs negociador pot donar ales a la retòrica 'antiestablishment' de la formació ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). El 24 de setembre els islamòfobs li van amargar la nit electoral a Merkel a l'obtenir un 12,6% dels vots i irrompre al Bundestag. Repetir els comicis els podria donar una mica més de visibilitat. Conscients d'això, el partit ha confirmat la seva «alegria» per la falta d'acord, ha fet un gest als conservadors i li ha dit a Merkel que és «temps de marxar». En l'altre espectre, l'esquerra (Die Linke) també ha celebrat el final d'unes converses que considerava una «tragèdia».
Malgrat el desgrat, la dificultat per arribar a un acord fa que l'opció nuclear, la convocatòria de comicis, sigui ara viable. «Assumeixo que hi haurà noves eleccions», ha confessat la líder verda, Katrin Göring-Eckardt. Tot i així, el president federal, el socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, ha assegurat que intentarà reunir de nou totes les parts perquè es reprenguin les converses. Gairebé dos mesos després de les eleccions, el Govern en funcions de la 'gran coalició' seguirà al capdavant d'Alemanya unes setmanes més.
Gir a la dreta
Notícies relacionadesLes fallides negociacions a tres bandes han deixat clar que Alemanya és, políticament, un país cada vegada menys obert als immigrants. Més enllà del seu auge electoral, AfD ha marcat l'agenda política germànica dels últims mesos amb un discurs populista agitat contra els refugiats. Assedegats de vots, els partits s'han plegat a aquesta estratègia.
La negativa dels liberals a formar un tripartit té en la seva base les discrepàncies sobre acords migratoris i el debat sobre el dret a la reagrupació familiar dels immigrants. Aquesta sorprenent negativa, que tant conservadors com verds han criticat apuntant que es tracta d'un acte d'«autopromoció» i de «pobra teatralització», els obre ara la porta a captar votants d'AfD. Aquest significatiu gest estratègic es va evidenciar quan la CSU, els conservadors bavaresos aliats de Merkel, va acusar l'FDP de voler apropiar-se de les seves propostes, ferotgement més restrictives.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"