MATANÇA A EGIPTE

Un atemptat en una mesquita al Sinaí causa almenys 235 morts

Les sospites recauen en un grup gihadista convertit en la branca egípcia de l'Estat Islàmic

Sissi promet "venjança" i l'Exèrcit llança atacs aeris a les muntanyes circumdants

L’atac terrorista a l’epicentre de la franquícia egípcia de l’Estat Islàmic al nord del Sinaí. / FOTOS EFE / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts

Almenys 235 persones han mort i 109 han resultat ferides aquest divendres en un atemptat terrorista contra una mesquita sufí a l'oest de la ciutat d'Al-Arish, al nord de la península egípcia del Sinaí, segons ha informat la televisió oficial d'Egipte. Un regidor local ha elevat la xifra de víctimes a 270 morts. En qualsevol cas, es tracta de l'atemptat més mortífer de la història recent d'Egipte.

Encara que de moment cap grup ha reivindicat l'atac, totes les sospites apunten a la filial egípcia de l'Estat Islàmic (EI). El president egipci, Abdul-Fatà al-Sissi, ha promès una "venjança brutal" i, hores després, avions de l'Exèrcit han iniciat una sèrie de bombardejos en zones muntanyoses del Sinaí.

Els autors de l'atemptat van col·locar artefactes explosius de fabricació casolana al voltant de la mesquita Al-Rauda, situada a la localitat de Bear al-Abd, a 40 quilòmetres d'Al-Arish, i els han fet detonar a la sortida dels fidels de la pregària del divendres, dia sagrat per als musulmans.

Segons han indicat fonts de la seguretat egípcia, després de les explosions els terroristes han disparat a les persones que intentaven escapar-se del temple.

Diversos testimonis han declarat que els assaltants han envoltat la mesquita amb vehicles tot terreny i immediatament han col·locat la bomba a l'exterior de l'edifici. 

Al-Arish és la capital de la província Nord-Sinaí, una regió on les forces de seguretat combaten des de fa temps un grup gihadista que va jurar lleialtat a l'Estat Islàmic (EI).

Els insurgents

Aquest grup insurgent, el més actiu a Egipte, es denomina Wilayat Sinai (Província del Sinaí). Inicialment conegut com a Ansar Beit al-Maqdis (Seguidors de Jerusalem), opera a la península del Sinaí des del 2011. A partir del 2013, després de la destitució en un cop d'Estat del president islamista electe, Mohammad Mursi, va passar a atacar de forma regular les forces de seguretat i nombrosos policies i soldats van perdre la vida. El novembre del 2014 va canviar el seu nom a l'actual, Província del Sinaí, i va proclamar la seva lleialtat a l'Estat Islàmic i es va convertir a tots els efectes en la seva branca egípcia. El 2015 va incrementar els seus atacs a l'Exèrcit a un nivell i amb una complexitat que donaven a entendre una estreta coordinació amb el lideratge de l'Estat Islàmic a Síria.

Encara que la majoria dels seus atacs se centren en el Sinaí, cèl·lules de Província del Sinaí també han perpetrat atemptats en altres zones, inclòs el Caire i Gaza.

Estat d'emergència

El nord del Sinaí està sota estat d'emergència des de l'octubre del 2014, quan 33 membres de les forces de seguretat van morir en un atemptat reivindicat per Ansar Beit al-Maqdis.

La mesquita d'Al-Rauda era freqüentada per persones adeptes al sufisme, un corrent místic de l'islam que l'EI considera herètica i contra la qual crida a combatre. Entre els fidels que eren a la mesquita també hi havia reclutes de l'Exèrcit egipci, segons han indicat fonts mèdiques a Al-Arish.

Les ambulàncies han acudit ràpidament al lloc dels fets, mentre que les forces de seguretat egípcies perseguien els atacants. Fonts de la seguretat han indicat, sense oferir més detalls al respecte, que les primeres ambulàncies que han arribat a la zona de l'atemptat també han sigut atacades.

Els ferits han sigut traslladats a diferents hospitals a Al-Arish i altres a l'Hospital Institut Nasser, al Caire.

La Fiscalia General, en un comunicat, ha assenyalat que s'ha ordenat a les fiscalies de la Seguretat de l'Estat i d'Ismailiya (nord) que iniciïn investigacions de manera urgent per aclarir l'atac. També ha ordenat que no s'inhumin els cadàvers i els traslladin al centre mèdic més pròxim, segons a assenyalat la televisió egípcia.

El president egipci, Abdul-Fatà al-Sissi, ha convocat una reunió d'urgència amb el Consell de Defensa Nacional per discutir la resposta a l'atac. Unes hores després han començat els atacs aeris. Al-Sissi ha declarat tres dies de dol nacional per les víctimes de l'atemptat.

Les Forces Armades i la policia "es venjaran pels nostres fills per recuperar l'estabilitat i respondrem a aquest acte amb una força brutal", ha assegurat el mandatari en una al·locució transmesa per la televisió oficial egípcia.

Repulsa internacional

L'atemptat ha provocat una àmplia repulsa internacional. El secretari general de la Lliga Àrab, Ahmad abul-Gheit, va condemnar un "crim horrible que confirma que la verdadera religió de l'islam és innocent en relació amb els que abracen la ideologia terrorista extremista".

El ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, ha deplorat l'"innoble atemptat", mentre que el seu col·lega britànic, Boris Johnson, s'ha declarat "profundament entristit per aquest acte bàrbar".

En un missatge enviat al seu homòleg egipci, el president rus, Vladímir Putin, ha qualificat l'atemptat de "sorprenent per la seva crueltat i el seu cinisme".

Notícies relacionades

Els Reis d'Espanya s'han mostrat "horroritzats" per l'atemptat "brutal, irracional i despietat".

L'anterior atemptat més mortífer a Egipte es remunta a l'octubre del 2015, quan la branca egípcia de l'EI va fer caure un avió rus que acabava d'enlairar-se de Xarm al-Xeikh, al Sinaí. Els 224 ocupants de l'aeronau van morir.