CERIMÒNIA ENTRE RUÏNES

Mosul celebra la primera missa de Nadal després d'anys de terror gihadista

L'església de Sant Pau, única oberta fins al moment a la ciutat, ha acollit la cerimònia religiosa que ha sigut oficiada pel patriarca catòlic caldeu, monsenyor Louis Sako, que ha fet una crida a la pau al món

zentauroepp41407805 ebag10  mosul  iraq   24 12 2017   iraqi priests lead the pr171224173336

zentauroepp41407805 ebag10 mosul iraq 24 12 2017 iraqi priests lead the pr171224173336 / AMAR SALIH

2
Es llegeix en minuts
AFP / Mosul

L'església de Sant Pau de Mosul ha recuperat les cançons típiques de Nadal per primera vegada des que la ciutat, la segona en població de j'Iraq, caigués en mans de l'Estat Islàmic el 2014. La ciutat va ser alliberada per l'Exèrcit iraquià el mes de juliol passat, després de nou intensos mesos de combats. 

El temple encara manté les empremtes de la guerra. El religiós que ha oficiat la missa, entre grans mesures de seguretat, el patriarca catòlic caldeu, monsenyor Louis Sako, ha demanat a les desenes de fidels que han assistit a la cerimònia, que ha començat amb l'himne nacional, que resin per "la pau i l'estabilitat a Mosul, l'Iraq i tot el món". "Amb aquesta missa, enviem un missatge de pau i d'amor perquè Crist és el missatger de la pau i no hi ha vida sense pau", ha dit Sako després de l'acte religiós.

"Celebrar aquesta missa a Mosul és molt important per reactivar la vida cristiana", ha assenyalat per la seva banda, Farqad Malko, una cristiana que fa poc ha tornat a Mosul. Com molts altres dels seus correligionaris, Malko es va veure obligada a fugir el 2014, quan els gihadistes van entrar a sang i foc a la ciutat, gràcies, en gran part, a la desbandada dels soldats de l'Exèrcit iraquià. La conquista de Mosul va ser vital per estendre el domini de l'EI pel nord de l'Iraq i aconseguir, a més, estendre el seu "califat" a la veïna Síria. 

Enmig d'espelmes, arbres de Nadal i llençols blancs estesos per cobrir les finestres trencades com a conseqüència de la guerra, els musulmans de Mosul s'han barrejat aquests dies amb els seus veïns cristians. "Hem de reconstruir les esglésies destruïdes (la de Sant Pau és l'única oberta de moment a la ciutat) per animar a tornar els cristians que van marxar", afirma Hosam Abud, un veí postrat en una cadira de rodes. La derrota dels gihadistes encara no ha tingut l'efecte del retorn massiu de gran part de la població que va fugir fa tres anys.

Vehicles blindats

"És la nostra terra, les nostres cases, i farem tot el que estigui a les nostres mans per reconstruir Mosul amb els nostres germans de totes la religions", assenyala la jove Mina Ramez, de 20 anys, que fa a penes dos mesos que ha tornat a la ciutat. "Mai abandonarem la terra que ens ha vist néixer", afegeix.

Notícies relacionades

Entre els vehicles blindats i soldats fortament armats que han custodiat l'església, es podia veure la fotografia penjada d'un "màrtir" de la comunitat cristiana de Mosul, mort pels gihadistes. Una manera de recordar als fidels els tres anys de terror de l'autoproclamat "califat". Durant aquest període, les minories religioses, especialment els yazidites i els caldeus i siríacs cristians de la província de Nínive, van ser perseguits pels gihadistes, provocant un èxode massiu.

Des que es va produir la invasió anglo-nord-americana de l'Iraq, el 2003, el 90% de la població cristiana de Mosul ha abandonat la ciutat. La presència de cristians a Mosul data del segle IV.