Guerra a Síria

Els EUA anuncien una força fronterera de 30.000 milicians kurds considerats terroristes per Ankara

Turquia diu que Washington està "jugant amb foc" al nord sirià

mbenach36747192 this undated handout photo released by the russian defense m171228201400

mbenach36747192 this undated handout photo released by the russian defense m171228201400

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Tot el Govern turc va sortir en massa després de l’anunci, diumenge passat, que els Estats Units està preparant un cos de 30.000 homes –membres de les Forces Democràtiques de Síria (SDF), majoritàriament kurdes– per vigilar les fronteres del nord de Síria, amb Turquia, i de l’est, amb l’Iraq. Ankara considera aquestes forces com a terroristes, ja que, integrada a les seves files, hi ha la milícia kurda de les YPG, en què hi ha membres de la guerrilla del PKK: aquesta guerrilla, que està en guerra amb el Govern turc des dels anys 80, també és considerada terrorista tant per la Unió Europea com pels Estats Units. Però aquests últims, en la lluita a Síria i l’Iraq contra l’Estat islàmic, s’han recolzat en YPG i les SDF, que també reben el suport de Rússia.

    

Les SDF, de fet, van ser els que van arrabassar Raqqa, l’antiga capital de l’Estat Islàmic, als gihadistes. En l’actualitat, els Estats Units tenen uns 2.000 soldats desplegats a Síria, que seguiran al país àrab fins que l’amenaça de l’EI no estigui «completament erradicada». De fet, el nou anunci de reforçar la frontera amb 30.000 homes respon a això: Wa­shington no vol que surtin de Síria.

«Els Estats Units», va dir el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ahir, «estan en procés de crear un Exèrcit terrorista a la nostra frontera. La nostra responsabilitat és acabar amb aquest Exèrcit abans que neixi. Ja hem acabat amb els nostres preparatius. L’operació [a Afrin, una localitat controlada per les YPG al nord d’Alep] pot començar en qualsevol moment».

Ja fa uns quants mesos que Ankara amenaça de fer-ho. Però, fins ara, s’havia quedat només en les amenaces. Turquia vol evitar, per tots els mitjans, que les forces kurdes arribin a controlar l’altre costat de la seva frontera amb Síria, que s’estén uns 900 quilòmetres. Fa un any, amb aquest objectiu, Erdogan va iniciar l’operació Escut Protector de l’Eufrates: des d’aleshores Turquia controla militarment i administrativament la ciutat siriana de Jarabulus. Després, a l’octubre, va iniciar una campanya per ocupar la província d’Idlib (aquesta vegada amb el suport de Rússia, el principal aliat del règim de Baixar al-Assad).

ATACS AMB ARTILLERIA 

Notícies relacionades

I la següent, en l’equació, és Afrin. «Confieu en Turquia si sou els nostres aliats. Si es necessiten soldats a Raqqa o a Manbij —controlades per les SDF—, podem enviar-hi una o dues brigades. Però el que esteu fent està malament; esteu desgraciant-vos a vosaltres mateixos al davant dels vostres aliats», va sentenciar Erdogan als Estats Units. Durant tot el cap de setmana, segons ha informat l’Observatori Sirià de Drets Humans, Turquia va estar atacant, amb artilleria i des de l’altre costat de la frontera, la regió d’Afrin. Alguns milicians de les YPG, va apuntar aquesta organització amb seu a Londres però amb informants per tot Síria, van morir a causa de l’artilleria turca.

«Turquia té el dret a lluitar contra tots els grups terroristes de la manera que li sembli més oportuna, i continuarà prenent les mesures necessàries per garantir la seva seguretat i els seus interessos nacionals», va declarar diumenge el portaveu presidencial turc en referència a l’operació a Afrin: «Ens reservem el dret d’atacar els terroristes al lloc, el moment i la forma en què ens sembli més oportú».