congrés a bonn
Els socialdemòcrates aproven per la mínima negociar un govern amb Merkel
El congrés extraordinari de l'SPD recolza amb el 56% dels vots la proposta de Martin Schulz
zentauroepp41709881 martin schulz r leader of germany s social democratic spd180121152752 /
Alemanya està cada vegada més a prop d'un altre govern de Gran Coalició. Reunits en un congrés extraordinari a Bonn, el Partit Socialdemòcrata (SPD) ha donat el seu vistiplau perquè la directiva encapçalada per Martin Schulz comenci a negociar un nou programa de govern amb la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera Angela Merkel. “Avui decidim el rumb d'Alemanya i Europa”, ha remarcat.
Davant una audiència poc entusiasmada amb la proposta, Schulz ha vist com deu mesos després de ser elegit per unanimitat president del partit l'SPD ha evidenciat la seva profunda divisió i ha aprovat les negociacions amb els conservadors amb 362 vots a favor (56%), 279 en contra (44%) i una abstenció. Després del ‘sí’ socialdemòcrata, Alemanya obre la porta a un període de discussions on SPD i CDU acordaran els punts d'un nou programa de govern conjunt. Per prosperar, aquest haurà de ser ratificat pels 450.000 membres del partit. El 2013 el pacte amb Merkel va rebre un 76% dels suports. Aquest any s'espera que l'escepticisme sigui molt més gran.
Renovar Europa
En el seu discurs de gairebé una hora, Schulz ha demanat el suport als 600 delegats del partit centrant-se en un tema que els uneix a tots, la refundació de la Unió Europea. Amb Emmanuel Macron governant a França - amb qui Schulz va parlar per telèfon aquest dissabte-, l'SPD veu en la Gran Coalició una oportunitat per forçar Merkel a canviar el seu constant ‘nein’ a les modificacions de l'arquitectura comunitària. “Finalment podem posar punt final a l'esperit del neoliberalisme a Europa”, ha exclamat evocant la tradició europeista de líders històrics del partit com Willy Brandt o Helmut Schmidt davant una audiència, ara sí, convençuda.
Si s'arribés a un acord final, s'especula que l'alcalde d'Hamburg, Olaf Scholz, podria ser l'elegit pel partit per agafar el control del Ministeri de Finances, crucial per impulsar l'agenda europea i per a la política domèstica d'un país on creixen la pobresa, la desigualtat i la precarització laboral. El Ministeri d'Afers Exteriors també estaria en el radar dels socialdemòcrates.
La por a la repetició d'eleccions ha estat molt present en les últimes setmanes. Mentre els contraris a l'acord volen forçar Merkel a governar en minoria, el bloc obert a la Gran Coalició assegura que sense aquesta el partit s'arrisca a uns comicis que minvin encara més la seva força. “O hi ha negociacions per a la coalició o altres eleccions”, ha advertit Schulz.
Concessions a la dreta
Amb gest seriós, Schulz ha assegurat davant dels seus correligionaris que no recomanarà als seus recolzar la Gran Coalició si l'acord final amb els conservadors no és satisfactori. Així, com ja havien fet altres alts càrrecs del partit, insinuava una possible renegociació de punts del preacord aconseguit el 12 de gener passat. “Hi haurà una clàusula per revisar la situació”, ha assenyalat. Però encara que Schulz ha buscat fórmules per guanyar-se el suport dels seus la negativa de la CDU és gairebé segura.
Notícies relacionadesInquietada pel joc d'equilibris del rival, Merkel va advertir dimecres que les pedres angulars d'aquest pacte no es tocaran. Això significa que l'SPD haurà de pair concessions a la dreta tan crítiques com la limitació de l'acollida de refugiats i la reunificació familiar - cosa que Schulz ha negat - o la negativa de la CDU a augmentar impostos als rics o treballar per un sistema de salut universal. Per a les joventuts del partit, conegudes com a Jusos, i els sectors més esquerrans es tracta de punts inacceptablesJusos. El 2013, la directiva socialdemòcrata tenia en l'augment del salari mínim un argument de pes per convèncer els seus del pacte amb Merkel. Encara que sí que inclou més inversió pública i ha promès treballar per millorar els contractes laborals a Alemanya, el preacord actual és vist per molts com una punyalada als principis de l'SPD.
Amb aquesta decisió, l'SPD fa un pas transcendental que pot marcar el seu futur. A escassos metres d'on avui han donat llum verda es troba el districte de Bad Godesberg, enclavament històric dels socialdemòcrates. Va ser aquí on, el 1959, el partit va abandonar la seva tradició política marxista per abraçar l'economia de mercat, un gir cap al capitalisme que va ser essencial per replantejar el rumb de la socialdemocràcia alemanya i europea. Aquesta decisió va obrir les portes a un nou electorat i li va permetre, una dècada després, arribar a la cancelleria de la mà de Willy Brandt. El gest d'avui sembla apuntar en la direcció oposada.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors