CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Pence anuncia a Israel que els EUA traslladaran la seva ambaixada a Jerusalem a finals del 2019

Abbàs demana a Brussel·les als ministres d'Exteriors de la UE que reconeguin l'Estat palestí

El president de l'ANP assegura que aquest gest obriria les portes a la pau però la petició divideix els 28

zentauroepp41734132 sul01  jerusal n  22 01 2018   el vicepresidente de estados 180122195513

zentauroepp41734132 sul01 jerusal n 22 01 2018 el vicepresidente de estados 180122195513 / ARIEL SCHALIT POOL

3
Es llegeix en minuts
Agències / Silvia Martinez

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va anunciar ahir que el trasllat de l’ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem es produirà abans de finals de l’any que ve. Pence va fer aquesta declaració durant un discurs a la Knesset, el Parlament d’Israel, on es troba de visita. Els diputats israelians van acollir aquest anunci amb un fort aplaudiment. El dirigent nord-americà va reiterar que «Jerusalem és la capital d’Israel». Moments abans, quan Pence iniciava la seva intervenció, una dotzena de diputats àrabs de la Knesset van ser expulsats de la Cambra enmig d’una bronca descomunal quan es van aixecar exhibint cartells que proclamaven que Jerusalem Est és la capital de Palestina.

Abbàs a Brussel·les

Mentre això tenia lloc, els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE), es reunien a Brussel·les amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbàs, i ratificaven el suport europeu al fet que el futur Estat palestí tingui la capitalitat a Jerusalem Est.  Però la UE busca sobretot rellançar les negociacions de pau. Al mes de desembre va escoltar el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, i ahir va rebre Abbàs per parlar sobre com desencallar un procés que fa anys que està estancat. El líder palestí va demanar el reconeixement de l’Estat palestí com a via cap a la pau.

«Respectem la posició de la UE i pensem que és un soci verdader i amic. Demanem als estats membres que reconeguin com més aviat millor l’Estat de Palestina. No hi ha contradicció entre el reconeixement i la represa de les negociacions», va assegurar Abbàs. El líder palestí considera que aquest gest europeu podria obrir «les portes a la pau» i «animar el poble palestí» en un moment d’estancament total de les negociacions.

Però de la mateixa manera que Netanyahu l’11 de desembre, quan va demanar a la UE el reconeixement europeu de Jerusalem com a capital d’Israel, Abbàs es va emportar el «no» per resposta. El motiu és que els 28 segueixen discrepant pel que fa a la idoneïtat de reconèixer Palestina, una cosa que únicament han fet fins ara una desena d’estats membres, entre els quals figuren Suècia, Xipre, Malta i alguns socis de l’Est. Altres, com ara França o el Regne Unit, només ho faran en el marc del procés de pau i com a resultat d’un eventual acord entre israelians i palestins que ara com ara no està a l’horitzó.

Acord d'Associació

L’únic gest que la UE podria fer, tot i que tampoc va estar damunt la taula durant la reunió amb Abbàs, és la possibilitat de negociar un Acord d’Associació entre la UE i l’ANP, com el que ja existeix amb Israel. Un senyal positiu, a judici de França, que altres socis com Espanya estan disposats a examinar, tot i que l’assumpte «no està madur», admeten fonts diplomàtiques, i només es podria firmar una vegada es constituís l’Estat palestí.

Notícies relacionades

Un missatge simbòlic tot i que important per als palestins després de la decisió de Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel. «Clarament hi ha un problema amb Jerusalem, dient-ho amb un eufemisme diplomàtic», va reconèixer l’alta representant per a la política exterior de la UE. Tot i això, Federica Mogherini no es va prendre malament l’anunci del trasllat de l’ambaixada dels EUA a Jerusalem a finals de 2019. «No és cap bufetada. La posició era coneguda», va opinar. 

Mogherini va tornar a reconèixer que «l’única solució pragmàtica i realista per a Jerusalem ha de venir de negociacions directes» i que «ha de ser la capital dels dos estats». Admet, però, que la recerca de la pau ha de ser un esforç internacional, en un marc multilateral que ha d’incloure els EUA.