EXPECTACIÓ
Trump defensa el seu proteccionisme a Davos
El president dels EUA advoca al Fòrum Econòmic Internacional per un comerç mundial "obert" però "just i equitatiu"
Trump fa una crida als líders mundials a defensar els seus treballadors i la "gent oblidada"
En el seu quart i últim dia, el Fòrum Econòmic Internacional, que se celebra a la ciutat suïssa de Davos, tanca aquest divendres amb un dels seus plats forts, Donald Trump. Davant una audiència que tem les seves mesures proteccionistes, un president nord-americà convertit en estrella de la cimera ha afirmat que "sempre" posarà els "Estats Units primer" i ha deixat clar que no canviarà de rumb. “Estem oberts a fer negocis […] però només insistint en un comerç just i recíproc podem crear un sistema que funcioni per a totes les nacions”, ha remarcat.
Amb un missatge dirigit contra totes les “pràctiques econòmiques injustes” que segons la seva opinió obstaculitzen els intercanvis comercials com el superàvit alemany, Trump ha assegurat que treballarà per “restaurar la integritat del sistema de comerç”. Amb aquestes condicions, el president nord-americà ha allargat la mà als seus aliats. “Amèrica primer no vol dir Amèrica sola”, ha apuntat. Així, ha promocionat els Estats Units com el millor lloc per atraure inversors de tot el món: “No hi ha hagut mai un millor moment per fer negocis”.
Davant de les elits polítiques i econòmiques mundials reunides a Davos, Trump s'ha presentat com a defensor de la “gent oblidada” per les polítiques impulsades per “buròcrates no elegits”, els anomenats perdedors de la globalització que van afavorir la seva arribada a la Casa Blanca. “Quan la gent és oblidada, el món es fractura”, ha subratllat, i ha convidat els altres líders mundials a no deixar de banda els seus treballadors. Trump és el primer president en actiu que visita Davos des que ho va fer Bill Clinton el 2000.
Recel a Europa
Després d'amenaçar ahir els palestins amb retirar-los ajudes per la seva crítica al vicepresident Mike Pence durant la seva visita a Israel, Trump ha tret pit pel bon funcionament de l'economia nord-americana i de la creació de llocs de treball després de l'aprovació d'una reforma fiscal que beneficia principalment les empreses. La rebaixa en impostos més gran des de Reagan ja ha sigut criticada pels quatre grans països de l'eurozona (Itàlia, França, Espanya i Alemanya), que temen que la mesura violi les regles de l'OCDE i perjudiqui la competitivitat d'empreses i bancs europeus.
El distanciament entre les dues bandes de l'Atlàntic és notable. Aquest dimecres la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van carregar indirectament contra Trump al defensar una globalització més justa, criticar l'auge d'un nacionalisme populista i “verinós” i demanar una Europa más proactiva. En el pla internacional, els Estats Units han ocupat un rol protagonista que, segons Trump, seguirà així per combatre el terrorisme de l'Estat Islàmic, “desnuclearitzar” la península de Corea i renegociar el programa iranià.
Allarga la mà a May
Amb qui sí que ha mostrat més entesa és amb Londres. En una breu trobada de 15 minuts a Davos, Trump ha allargat la mà a la premier britànica, Theresa May, assegurant en un tuit que la seva conversa ha anat "genial" i que els EUA "estimen" el Regne Unit. Les bones paraules del líder nord-americà són un senyal de distensió amb un aliat "especial" després de les últimes picabaralles amb la seva homòloga.
Al novembre, Trump va despatxar May després que aquesta el critiqués per haver retuitejat un fals vídeo islamòfob publicat per la líder del grup ultranacionalista Britain First. "Si em dius que són gent racista i terrible, sens dubte em disculparia", ha explicat a la cadena ITV, i ha assegurat que no coneixia de res el grup al qual va servir d'altaveu. Recentment, Washington va cancel·lar la visita de Trump a Downing Street programada per al febrer per temor a les protestes que ja s'han anunciat contra ell. Un membre del Govern britànic ha assegurat avui que aquella reunió se celebrarà en la segona meitat d'aquest any.
Polèmica a casa
La compareixença de Trump a l'escenari internacional arriba poques hores després que esclatés una altra polèmica als Estats Units. Segons va revelar ahir The New York Times, quan el president va saber al juny que el cap de la investigació de la trama russa, Robert Mueller, l'estava investigant per obstrucció a la justícia, va ordenar acomiadar-lo, però Trump va fer un pas enrere quan l'advocat de la Casa Blanca s'hi va negar i va amenaçar amb dimitir. Tot això després d'unes últimes setmanes en què el Govern ha estat tancat, ha anomenat "països de merda" nacions com Haití i en què ha sigut acusat per l'exactriu porno Stormy Daniels d'haver tingut una relació extramatrimonial.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació