MESURA ELECTORAL
Sierra Leone prohibeix temporalment l'ablació per evitar la compra de vots
Les autoritats volen frenar que alguns candidats paguin les cerimònies de la Mutilació Genital Femenina per guanyar-se el suport de dones molt influents en les comunitats que dicten a la resta per qui votar
zentauroepp30763612 ablacion180205174446
Sierra Leone té una de les taxes més altes de mutilació genital femenina (MGF) de l'Àfrica, la pateixen nou de cada deu nenes segons dades de l'ONU, i és un dels pocs països que encara no han prohibit aquesta pràctica que implica l'eliminació parcial o total dels genitals femenins.
L'ablació està tan arrelada en la societat d'aquest país de l'Àfrica Occidental que incideix de manera determinant en la política, sobretot quan s'acosten eleccions. És el cas dels comicis previstos per al 7 de març vinent. El Govern ha prohibit portar a terme la MGF fins després de les eleccions per evitar que els candidats paguin les cerimònies que envolten cada ablació, a un cost mitjà de 200 dòlars (uns 161 euros), a canvi de vots.
A Sierra Leone, com en altres països de la regió, hi ha les anomenades societats secretes o 'bondo', integrades només per dones, disseminades per les comunitats, i que tenen com a missió ensenyar a les adolescents tot el que han de saber en el trànsit a l'edat adulta. Una de les seves funcions és la de practicar l'ablació. Les màximes dirigents d'aquestes societats, les denominades 'soweis', normalment les de més edat, són les principals defensores d'aquesta pràctica i són elles les que indiquen a la resta de membres de la societat a qui votar en l'eleccions. Les 'soweis' al·leguen que prohibir-la seria un atac a la cultura, basada en rituals molt antics destinats a protegir la comunitat dels mals esperits i regular el pas de la infància a l'edat adulta.
Qüestió política
És la primera vegada que les autoritats han ordenat suspendre temporalment aquesta pràctica, fins al 31 de març, segons ha afirmat Maya Kaikai, la ministra de desenvolupament rural de Sierra Leone. L'ex viceministra d'Afers Socials, Gènere i Infància i activista en contra de la MGF, Rugiatu Neneh Turay, ha dit, per la seva banda, que espera que aquesta prohibició contribueixi a eliminar definitivament aquesta pràctica del país.
No obstant, l'organització de drets humans Equality Now i l'agència d'ajuda ActionAid, que treballen per erradicar la MGF a Sierra Leone, no s'han mostrat tan optimistes i han descartat que la mesura suposi un senyal de progrés. "Es tracta només d'una qüestió política", afirma Felister Gitonga, d'Equality Now. "No té res a veure amb la protecció dels drets de les dones".
Notícies relacionadesSierra Leone va prohibir la MGF el 2014 durant el moment més àlgid de la crisi de l'Ebola, enmig de la temença que la pràctica de l'ablació propagués la malaltia. Tot i reduir-se aleshores els casos, els activistes asseguren que s'ha tornat a reactivar.
El mes passat, la veïna Libèria va prohibir la MGF durant un any per ordre de la presidenta sortint, Ellen Johnson Sirleaf. Els activistes han instat el nou president, l'exfutbolista George Weah, a impulsar una llei que la prohibeixi per sempre.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034