TENSIÓ ENTRE PAÏSOS

El nou mur d'Israel

El Govern israelià projecta un mur al llarg de la frontera amb el Líban, on les autoritats rebutgen la mesura i denuncien que persegueix apropiar-se de jaciments de gas i petroli

mbenach1397104 palestinian children on their way home from school stand nex170216175630

mbenach1397104 palestinian children on their way home from school stand nex170216175630 / MOHAMMED AZBA

2
Es llegeix en minuts
Mateo Torres

La substitució de l’actual tanca de filferro per un mur de formigó al llarg de la frontera entre Israel i el Líban és l’últim punt de fricció entre aquests dos països veïns però molt mal avinguts. El nou mur, el recorregut del qual ja ha traçat Israel, transcorrerà al llarg de l’anomenada Línia Blava que l’ONU va demarcar després de l’evacuació israeliana del Líban el 2000. No obstant, les autoritats de Beirut sostenen que la Línia Blava no se superposa exactament sobre la frontera i que hi ha zones libaneses que han quedat al costat israelià.

Delegacions militars d’Israel, el Líban i l’ONU es van reunir dilluns passat a la ciutat libanesa de Naqura per abordar qüestions d’interès mutu i poc després l’Exèrcit libanès va difondre un comunicat. «La part libanesa ha revisat la qüestió del mur que l’enemic israelià pretén construir (…) i ratifica la posició del Govern libanès, que rebutja la construcció d’aquest mur que viola la sobirania libanesa», deia el comunicat.

AMENAÇA A L’ESTABILITAT 

El president libanès, el cristià Michel Aoun, es va reunir ahir amb el primer ministre sunnita, Saad Hariri, i amb el president xiïta del parlament, Nabih Berri, amb l’objectiu de discutir «les amenaces israelianes» que, en la seva opinió, «violen clarament» la resolució 1701 del Consell de Seguretat de l’ONU i «amenacen l’estabilitat» de la zona fronterera.

«Continuarem les nostres accions a diferents nivells regionals i internacionals per evitar que Israel construeixi el mur de formigó i la seva potencial usurpació del petroli i el gas que hi ha en aigües territorials libaneses», va assenyalar un comunicat oficial de la presidència libanesa després de la reunió tripartida.

L’organització libanesa Hezbol·là, de confessió xiïta, també s’oposa a la construcció del mur, i el seu líder, Hassan Nasral·là, ha insistit a dir als israelians que aturin les obres. Hezbol·là va combatre a Israel durant 33 dies en la guerra de l’estiu del 2006. El Consell de Seguretat de l’ONU va votar llavors una resolució que exigia el desarmament de Hezbol·là i la retirada de l’Exèrcit israelià del Líban.

VIOLACIÓ DE L’ESPAI MARÍTIM 

L’Exèrcit libanès també va comunicar que el mateix dilluns tres vaixells de guerra israelians van violar en diverses ocasions el seu espai marítim. Israel porta a terme en aquelles aigües excavacions en jaciments de gas que pretén exportar a Europa.

Notícies relacionades

Els libanesos afirmen que la zona està dins de les seves aigües territorials, però Israel ha traçat de manera unilateral una línia clarament no perpendicular a la costa, segons la qual, els jaciments de gas cauen en aigües jurisdiccionals israelianes.

Segons alts càrrecs de l’Exèrcit hebreu, el conflicte del gas pot conduir a un enfrontament directe amb Hezbol·là. De fet, l’Exèrcit israelià creu que Hezbol·là disposa d’armament avançat amb el qual pot arribar a qualsevol punt de la zona marítima israeliana, inclosos els controvertits jaciments de gas.