ENTREVISTA

Fatima Imam: "Boko Haram utilitza les nenes raptades com a premi sexual"

Advocada i activista, és membre de l'Associació Internacional de Dones Juristes de Borno, on va néixer el grup gihadista, i ha vingut a Barcelona per explicar de primera mà la tragèdia que viuen les dones del seu país

zentauroepp41881739 fatima imam180202183413

zentauroepp41881739 fatima imam180202183413 / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Kim Amor / Barcelona

L’advocada Fatima Imam és de Maiduguri, capital de l’estat nigerià de Borno, on fa 16 anys va néixer Boko Haram, el grup gihadista que ha estès el terror als països del llac Txad. Una guerra que ha causat la mort a almenys 25.000 persones, la gran majoria civils. Defensora dels drets de les dones, Imam ha viatjat a Barcelona convidada per Oxfam Intermón. 

–¿Quines raons van impulsar el naixement de Boko Haram? 

–És molt difícil de saber, perquè és difícil saber què és realment Boko Haram. No se sap quin és el seu objectiu ni per quin motiu està lluitant. Ells diuen que volen instaurar un califat. Jo soc musulmana i no crec que  lluitin per defensar els nostres drets, ni quan es va crear el 2002 ni quan va prendre les armes el 2009. Maten indiscriminadament. El que fan va en contra de les ensenyances de l’islam.

–Ara ha perdut força, ¿és així? 

–Aquesta és la impressió, però encara queda molt per fer. Del 2009 al 2013 eren forts i molt violents. A Maiduguri et llevaves i els veies armats als carrers. Entraven a les cases, mataven la gent, a alguns els degollaven, i forçaven les dones a casar-se amb ells. Havies de dormir amb un ull tancat i l’altre obert.  Van arribar a controlar part de l’estat. Ara ja no, encara que la gent segueix tenint por. 

–El segrest de les nenes de Chibok va fer que el món conegués el que estava passant a Borno. Es calcula que  hi ha  més de 9.000 dones i nenes raptades.

–Ningú en pot saber el nombre. El cas de l’escola de Chibok va donar la volta al món, però hi ha centenars de nenes més que han sigut segrestades i que ni el Govern ni els mitjans estrangers els presten atenció. No en sap ningú res d’elles.

–¿Per què les dones són el principal blanc de Boko Haram? 

–No és el principal, sinó un més. En la seva estratègia inclou també l’eliminació sistemàtica dels homes. Aquestes dones i nenes veuen com maten primer i al seu davant els seus pares, els seus germans, els seus marits. També s’emporten a la força els nois joves perquè formin part del grup armat. He estat en comunitats on només queden persones d’edat avançada. 

–¿En quin sentit les dones són utilitzades com a arma de guerra?

–A moltes noies les segresten per casar-les amb els homes del grup per tal que procreïn i d’aquesta manera incrementar el nombre de combatents. Aquests nens creixen en aquest entorn, impregnats de la ideologia extremista. D’aquesta manera pretenen mantenir activa l’organització en el futur. A altres  les venen com a esclaves o les utilitzen com a premi sexual per als combatents. A aquestes no les casen, així poden ser violades diverses vegades per molts homes. 

–¿I les nenes bomba?

–Són nenes d’uns 9 anys a les quals carreguen amb un cinturó d’explosius i les fan esclatar en llocs concorreguts. A algunes els diuen que si no ho fan, mataran la seva família. Utilitzen nenes que no han anat mai a una escola i que ja han sigut adoctrinades, i que no són conscients de les conseqüències del que fan.

–¿Què els espera a les que aconsegueixen escapar i tornen a casa? 

–Les que han estat amb ells han patit moltíssim i estan completament traumatitzades. A moltes els van matar el seu marit abans i van haver de deixar els seus fills enrere. Les han forçat a tenir una altra família. Quan tornen a casa són estigmatitzades i discriminades. La comunitat ja no confia en elles i a més rebutgen els seus fills, perquè ara porten la sang de Boko Haram, i pensen que quan creixin seran com els seus pares. Les famílies diuen: ‘Està bé, t’accepto, però no acceptaré els teus fills’.

–Hi ha denúncies també d’agressions sexuals de militars i policies als camps de desplaçats…

–Sí, és cert. En alguns casos són dones soles que no tenen amb què alimentar els seus fills i són coaccionades a tenir sexe a canvi de menjar. Altres, perquè els vigilants els permetin moure’s o sortir dels camps, que està prohibit. I hi ha també les que simplement són violades. 

Notícies relacionades

–¿Quina és la situació humanitària a Borno? 

–Segueix arribant molta gent a Maiduguri que s’uneix als que fa anys que estan als camps de desplaçats. Hi ha problemes de malnutrició, de malalties. Hi ha moltes zones on és molt difícil accedir i no hi arriba l’ajuda humanitària. Les necessitats són esfereïdores. Necessitem una ajuda massiva. Boko Haram és un grup que encara està actiu i estem en una zona de guerra.