CRIM ORGANITZAT

El retorn de la Cosa Nostra siciliana a Itàlia

La mort a la presó l'any passat de Totò Riina, el 'capo dei capi', ha deixat sense direcció l'organització criminal que es reorganitza amb els 'capos' que han sortit recentment de presó al complir les condemnes

undefined40983461 file   in this  april 29  1993  file photo  salvatore toto  171117204117

undefined40983461 file in this april 29 1993 file photo salvatore toto 171117204117 / Giulio Broglio

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El cadàver de Giuseppe Dainotti, de 67 anys, un capo de la Cosa Nostra excarcerat després d’haver passat dues dècades a la presó, va aparèixer l’any passat a prop de la catedral de Palerm. Era el 22 de maig i els investigadors van concloure que era una venjança. Tenia un tret al cap, al vell estil mafiós. Però hi havia un altre detall inquietant: l’assassinat es va produir dies abans del 25è aniversari de l’atemptat que va matar el 1992 el jutge Giovanni Falcone, un dels herois de l’antimàfia. 

Dainotti no era un cap qualsevol, sinó un capo de la vella guàrdiacapo . Havia sortit de presó després d’haver sigut condemnat als anys 80 per pertànyer a la Màfia, tràfic de drogues, robatori a mà armada i per la mort de tres policies. El seu nom remetia al clan dels palermitans, dinastia d’alt rang i pes a la Cosa Nostra. La seva mort es va produir, a més, quan Totò Riina, el capo dei capi de la màfia, agonitzava en una presó de Parma, al nord d’Itàlia. Riina va morir per una malaltia el mes de novembre passat. 

Hi ha una altra dada interessant. A més de Dainotti, en els últims quatre anys han sortit de la presó 300 mafiosos més tan sols de la Sicília occidental: 134 de Palerm, 54 de Trapani, 62 d’Agrigent i 52 de Caltanisetta, segons xifres del periodista Salvo Palazzolo, que fa dècades que estudia les clavegueres de la màfia.

Vells padrins

La sortida massiva en llibertat de totes aquestes persones després d’haver complert condemna preocupa els fiscals de Sicília. Temen que l’organització criminal s’estigui reorganitzant. «En referència al lideratge de l’organització no sembla atribuïble a cap persona, després de la mort de Riina», apunta en el seu informe bianual la Direcció d’Investigació Antimàfia (DIA). Mort Riina, la Cosa Nostra s’ha quedat sense cap, fet que ha coincidit amb la sortida de la presó dels vells padrins.

«El cert és que la Commissione Regional, el consell de totes les famílies mafioses de Sicília, no es reuneix des del 1993, any en què van arrestar Riina. Només ell podia convocar aquesta reunió plenària», explica a EL PERIÓDICO Palazzolo. Michele Pennisi, bisbe de Monreale, pel seu costat, amenaçat per la Màfia i que ha negat funerals públics a diversos capos —incloent-hi Riina—, ho diu ben clar. «Em sembla evident que el fet que tantes persones donessin el condol a la família de Riina no és bon senyal. S’estan reorganitzant i això és perillós».

En èpoques de nanotecnologies, WhatsApp i finances creatives, la DIA descarta, de moment, una nova guerra de clans. «L’època de la màfia violenta sembla haver sigut superada per altres mètodes, que afavoreixen les accions subterrànies i els negocis fets a través de sofisticats mecanismes conspiratius i corruptes», diu l’organisme. En aquesta lògica, els investigadors han apuntat la hipòtesi del retorn d’un gran capo per fer-la menys compartimentada i amb els palermitans a primera línia. «És un moment de decisions», afirma la DIA. 

Falta de carisma

Un altre indici que apunta a la necessitat de reestructuració és que la Màfia es va recolzar en regents que no van estar a l’altura, sense capacitat de lideratge, sense carisma i que van haver de recórrer als vells capos, alguns més que octogenaris.

Notícies relacionades

La incògnita és saber si la Cosa Nostra aconseguirà recompondre’s i quin serà el paper de Matteo Messina Denaro. Fugit des de fa 25 anys, Denaro va arribar a ser considerat el cap de la Cosa Nostra, encara que la Fiscalia Antimàfia mai s’ho va creure. «Messina Denaro és de Trapani, no de Palerm, i sense el control de la capital siciliana no pot aspirar a ser el gran capo. A més, en el passat, es va aliar amb la màfia feudal i brutal de Corleone, quan als anys 80 i 90 als carrers de Palerm es van arribar a acumular 300 morts a l’any», subratlla un fiscal sicilià que, pel seu treball, porta quatre escortes i cotxe blindat. «Llavors l’Estat va muntar un operatiu de proporcions gegantines i, un darrere l’altre, els capos van anar caient. Avui aspiren a ser invisibles», afegeix. 

Mentrestant, els vells capos una quinzena només a Palerm. Fins i tot haurien reprès els contactes amb els colombians. Tot, amb l’aquiescència de la ‘Ndrangheta de Calàbria. En el mercat del tràfic de drogues, «hi ha lloc per a tothom», explica un altre fiscal. 

Temes:

Màfia Itàlia