ESCÀNDOL AL REGNE UNIT

Més 120 treballadors d'oenagés britàniques van ser acusats d'abusos sexuals el 2017

El diari 'The Sunday Times' esmenta diverses organitzacions i el Govern del Regne Unit amenaça amb retirar-los l'ajuda de l'Estat

La xifra es fa pública després que la premsa revelés que empleats d'Oxfam van contractar a prostitutes a Haití després del terratrèmol del 2010

zentauroepp14899293 two men bathe in the ruins of a house destroyed by last year180211230306

zentauroepp14899293 two men bathe in the ruins of a house destroyed by last year180211230306 / RAMON ESPINOSA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Organizacions no governamentals britàniques de renom s’han convertit en el centre de les crítiques després que diaris del Regne Unit hagin revelat una sèrie d’escàndols sexuals protagonitzats per alguns dels seus empleats en el passat mentre por­taven a terme tasques d’ajuda ­humanitària. Més  de 120 treballadors de diverses oenagés van ser acusats d’abusos sexuals l’any passat, segons va revelar ahir The Sunday Times, que aquesta mateixa setmana va destapar que ­cooperants d’Oxfam van contractar prostitutes a Haití després del terratrèmol del 2010.

Segons les xifres publicades pel diari, Oxfam en va registrar 87 casos el 2017; Save the Children, 31, dels quals, 10 «van ser posats en coneixement de la policia i les autoritats civils», i l’organització Christian Aid va registrar dos incidents. La Creu Roja va admetre que hi ha hagut «una petita quantitat de casos d’assetjament», que el diari quantifica en cinc.

"Actes menyspreables"

Davant la dimensió de l’escàndol i la gravetat de les acusacions, la ministra britànica de Cooperació Internacional, Penny Mordaunt, després de qualificar els fets d’actes «totalment menyspreables», va avisar que el Govern congelarà els fons públics que van a parar a aquestes oenagés si no aclareixen què ha passat i no prenen les mesures necessàries perquè no torni a passar. En el cas d’Oxfam, amb 5.000 empleats i una xarxa de 23.000 voluntaris, el 10% del seu pressupost procedeix de l’Executiu.

En una entrevista a la BBC, Mordaunt va lamentar que Oxfam no expliqués al Govern els verdaders motius pels quals va acomiadar quatre dels seus treballadors i va acceptar la dimissió de tres més el 2011, just després que els empleats, entre els quals hi havia directius i cooperants, organitzessin a Haití orgies amb prostitutes en plena crisi després del terratrèmol que afectar el país el 2010.

«El que és inquietant d’Oxfam és que quan els van informar del que havia passat no van fer el correcte. Van permetre que aquelles persones que van cometre els abusos se n’anesin sense dir-ho a les autoritats judicials i als seus donants», va dir Mordaunt. L’oenagé en va informar l’agost del 2011 la Comissió Caritativa, institució britànica que controla l’ajuda humanitària, però sense la claredat i la contundència necessàries i sense especificar que els motius de les baixes dels seus empleats estaven relacionades amb assumptes sexuals.

La presidenta del consell d’administració d’Oxfam, Caroline Thomson, va lamentar també els fets: «Comparteixo l’enuig i la vergonya perquè comportaments com el destapat a Haití passessin a la nostra organització». Thomson va mostrar preocupació pel fet que s’hagués contractat aquest tipus d’empleats i va destacar que en situacions d’emergència és necessari reunir personal ràpidament. «L’abús sexual és una plaga en la societat i Oxfam no és immune», va afegir.

Notícies relacionades

La filial espanyola d’Oxfam, Oxfam Intermón, amb seu a Barcelona, va expressar a Twitter la seva tristesa, indignació i vergonya» pel «repugnant» comportament d’alguns dels seus treballadors a Haití el 2011 i va expressar la seva solidaritat «amb les dones a qui van trepitjat la dignitat i els drets».

El cas d’Haití se suma a una denúncia per un fet similar que va tenir lloc al Txad el 2006, que revela The Observer, amb l’exdirector de l’oenagé a l’illa caribenya Roland van Hauwermeiren implicat.