creix l'escàndol
Oxfam investiga 26 nous casos d'abusos sexuals
El director general, Mark Goldring, demana disculpes davant la Cambra dels comuns
undefined42215467 in this image taken from video mark goldring ceo of oxfam 180220123535
El director general d'Oxfam, Mark Goldring, ha revelat aquest dimarts davant un comitè de la Cambra dels comuns del Parlament britànic que l'oenagé investiga 26 nous casos d'abusos sexuals. Les denúncies es van rebre durant els 10 dies posteriors a l'esclat de l'escàndol de l'organització en la seva missió a Haití. “S'han posat en el nostre coneixement 26 nous casos –ha assenyalat–. Hi ha assumptes més recents i altres d'anteriors, que la gent en la seva època va pensar que no calia denunciar”. Alguns dels casos es van produir al Regne Unit, i 16 d'ells en el programa internacional.
Goldring ha comparegut acompanyat per dos responsables més de l'oenagé, Winnie Byanyima, directora executiva d'Oxfam Internacional, i Caroline Thomson, presidenta de la fundació. La sessió d'urgència del comitè de Desenvolupament Internacional ha estat marcada per les reiterades disculpes del trio. Més d'una dotzena de vegades han demanat perdó, donada la pèssima manera en què es van resoldre els abusos a Haití i el dany causat al prestigi de l'oenagé i a tot el sector de l'ajuda humanitària.
El director general, el cessament del qual s’ha demanat públicament, es va disculpar, a més, en nom propi, pels comentaris que va fer al diari The Guardian dissabte passat, en què va intentar rebaixar la importància dels abusos al país caribeny després del terratrèmol que va arrasar el país el 2010. En aquella entrevista va afirmar que s’estaven exagerant les coses, com si Oxfam «hagués assassinat nadons al seu bressol». Davant els diputats va ser tot contrició. «Demano perdó. Estava sota molta pressió, fent moltes entrevistes i prenent moltes decisions, mirant de donar una resposta per part d’Oxfam. Pensava en l’increïble feina que he vist fer a Oxfam al voltant del món, recentment amb refugiats a Myanmar. No hauria d’haver dit aquelles coses».
Ocultació d'abusos
Al llarg de la compareixença es va saber que l’any passat, Oxfam, que té 10.000 empleats en 90 països, es va enfrontar a 87 denúncies per conducta inapropiada dels seus empleats, entre faltes lleus i greus. Després de la investigació interna sobre les acusacions a Haití, l’oenagé va posar en marxa mecanismes de control i salvaguarda, si bé Goldring es va veure obligat a reconèixer que no han sigut suficients. Va admetre que Oxfam no va revelar que els seus coo-perants havien contractat prostitutes, ni amenaçat un dels testimonis que van col·laborar en la investigació.
També va reconèixer que havia sigut un error permetre a Roland van Hauwermeiren, al centre de l’escàndol sexual, presentar la renúncia i marxar discretament, en comptes d’acomiadar-lo i denunciar-lo. Tampoc es va advertir altres organitzacions humanitàries de la identitat d’aquells individus. Difícilment va poder explicar com una de les set persones apartades de l’oenagé per la seva vinculació amb els abusos a Haití va ser contractada de nou per Oxfam en un altre país.
7.000 socis perduts
Notícies relacionadesEl perjudici sofert per l’organització és immens i la seva imatge està feta miques. En els 10 dies posteriors a l’esclat de l’escàndol, 7.000 socis van cancel·lar les seves donacions a l’oenagé, segons Goldring, que es va incorporar a l’organització humanitària el 2013. Ell no era director general quan es van produir els abusos, i va negar que Oxfam o els seus predecessors miressin d’ocultar els fets. Aquests últims, va assenyalar, estaven intentant dirigir la immensa operació d’emergència després del terratrèmol, en què participaven mig miler de cooperants. En el moment de la investigació interna sobre els abusos, Oxfam va publicar una nota de premsa en què al·ludia a problemes «greus de mala conducta», si bé «no va revelar la naturalesa sexual d’aquell mal comportament, no es va revelar l’ús de prostitutes». Va parlar d’intimidació i greus violacions del codi de conducta d’Oxfam. «Llavors van pensar que això era ser transparent. Ara sabem que no és suficient», va admetre Goldring.
Investigació del sector
Si una cosa ha quedat clara després de la sessió parlamentària és que el cas d’Oxfam no és únic. El que s’ha destapat és un problema endèmic en el sector. El president del comitè, el laborista Stephen Twigg, va anunciar l’obertura d’una investigació sobre els cooperants d’organitzacions humanitàries que han sigut culpats d’haver explotat dones en nombrosos països.
"Tractades com quincalla"
Pauline Lathan, membre del comitè, va expressar la seva preocupació per l’actitud envers les haitianes afectades per l’escàndol. «Les prostitutes són víctimes», va assenyalar la diputada. «No estan fent això perquè volen. Aquestes pobres noies han patit un desastre natural. Vostès, com a organització, igual que altres, van allà prometent ajuda. Són dones i noies molt vulnerables, que busquen en Oxfam superar aquella terrible situació. Vostès les estan tractant com a quincalla, per les quals es paga, donant-los una ajudeta i prou».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia