AMB REGUST DE GUERRA FREDA

Putin presenta el seu nou supermíssil: "Escolteu-nos ara"

El president rus llança la campanya electoral presentant els últims avenços en tecnologia militar, entre ells un dron submergible nuclear i un cap atòmic per a míssils de creuer

El mandatari pronuncia davant els diputats i senadors un dels discursos més bel·licistes des que va arribar al poder, i apel·la a l'enemic exterior i al poder militar del seu país

zentauroepp42351039 fet05  mosc   rusia   01 03 2018   el presidente ruso  vlad 180301111509

zentauroepp42351039 fet05 mosc rusia 01 03 2018 el presidente ruso vlad 180301111509 / SERGEI CHIRIKOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Quan tothom esperava una dissertació centrada en els problemes socioeconòmics del país, el president rus, Vladímir Putin, va sorprendre a tothom al pronunciar ahir, davant els diputats i senadors de les dues cambres del Parlament rus, un dels seus discursos més bel·licistes des de la seva arribada al poder, ja fa 18 anys. El líder del Kremlin va anunciar una bateria de novetats en el camp de l’armament nuclear (amb míssils capaços d’arribar a qualsevol punt del globus terraqüi) i de la tecnologia militar entre aplaudiments dels assistents. Amb les eleccions presidencials russes a punt, el mandatari va optar per apel·lar l’enemic exterior i el poder militar del seu país.

El discurs anual davant els legisladors va arribar aquest any amb dos mesos de retard respecte a la data habitual, motivat per la necessitat de convertir l’acte en el llançament de la campanya de Putin de cara als comicis del 18 de març. I després de dedicar un curt espai del seu temps als problemes socioeconòmics del país, prometent inversions milionàries en infraestructures, mesures per impulsar l’educació i la reducció de la pobresa a la meitat, el cap de l’Estat va començar a pronunciar invectives contra els Estats Units, a qui va acusar de «violar» tractats de desarmament, per passar a continuació a enumerar una plèiade d’avanços en el camp de les armes nuclears que amenacen de desencadenar una carrera armamentística al planeta. 

Vistosa presentació 

Acompanyats d’una vistosa presentació en vídeo que va ser saludada amb aplaudiments i xivarri per part de la concurrència, el líder del Kremlin va evocar el míssil balístic Sarmat, amb abast il·limitat, capaç d’impactar en qualsevol punt del globus. «És una arma terrible, invulnerable, que pot afectar objectius sobrevolant tant el pol Nord com el pol Sud», va subratllar. Tot seguit es va referir a un petit cap nuclear –que pot ser implantat en míssils de creuer a un submarí nuclear no pilotat capaç de moure’s amb sigil i a més velocitat que un submergible tradicional– i a una arma làser que, des de l’any passat, està sent utilitzada per les Forces Armades de Rússia. «Insisteixo, cap país té, avui dia, les armes que tenim nosaltres; fi de la cita», es va vanagloriar.

Segons l’opinió del líder del Kremlin, tots aquests avanços han neutralitzat de facto els intents occidentals de desenvolupar un escut antimíssils que faci inservible l’arsenal atòmic rus, i també el reforçament dels desplegaments militars de l’OTAN a les proximitats de les fronteres russes. «Espero que tot el que ha sigut dit avui dissuadirà qualsevol agressor potencial», va carregar. «Ara s’han d’adonar de la nova realitat i que tot el que he dit aquí no és un bluf», va continuar en to desafiador. «Abans que tinguéssim els sistemes d’armament, ningú ens escoltava; ¡escolteu-nos ara!», va exigir.

Notícies relacionades

En la seva sorprenent intervenció, el mandatari rus també va detallar les ocasions en què Moscou considerarà pertinent recórrer a l’arsenal nuclear. «Considerarem qualsevol atac contra Rússia o els seus aliats, ja sigui petit, mitjà o de qualsevol dimensió, com un atac nuclear contra el nostre país», va especificar, en una [probablement] gens velada referència al règim de Baixar al-Assad, acusat per Occident de greus crims de guerra i contra la Humanitat. Fent menció de la doctrina militar russa, que preveu l’ús d’armes atòmiques contra un atac convencional que posi en perill la integritat territorial o l’existència mateixa del país, Putin va destacar que el seu arsenal té una missió purament defensiva.

Després de les paraules de Putin, els comentaristes van començar a qüestionar-se com se sufragarà aquesta nova carrera armamentística a la qual sembla abocat el país. El ministre d’Indústria, Denis Manturov, va especificar que les noves armes anunciades per Putin estan incloses en el programa de despeses de defensa fins al 2027 firmat l’any passat.