TENSIÓ INTERNACIONAL
Els aranzels de Trump destapen els tambors d'una guerra comercial
La UE prepara represàlies com a càstig a l'anunci dels Estats Units d'imposar aranzels a les importacions d'alumini i acer
"No ens quedarem asseguts sense fer res mentre la nostra indústria és castigada amb mesures injustes que posen en risc milers de llocs de treball europeus
mbenach40749085 president of the european commission jean claude juncker rub171103124432 /
«Quan un país (Estats Units) està perdent molts milers de milions de dòlars en el comerç amb pràcticament tots els països amb els quals fa negocis, les guerres comercials són bones i fàcils de guanyar», avisava ahir a cop de tuit Donald Trump. El president dels Estats Units es reafirmava així en la seva intenció d’imposar aranzels del 25% a les importacions d’acer i del 10% a les d’alumini malgrat l’onada de crítiques desencadenades pel seu anunci a tot el món. Sonen tambors de guerra i la Unió Europea ja es prepara per a la batalla.
«No ens quedarem asseguts sense fer res mentre la nostra indústria és castigada amb mesures injustes que posen en risc milers de llocs de treball europeus», va avisar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a través d’un comunicat així que va saber els plans proteccionistes de Trump. L’anunci no va sorprendre Brussel·les, amb competències per negociar acords comercials en nom dels 28, que ja s’esperava el moviment des que el departament de Comerç dels Estats Units va llançar una investigació que ha arribat a la conclusió que les importacions d’acer i alumini amenacen la seguretat dels EUA.
La Comissió Europea rebutja amb rotunditat aquest argument. «Sembla representar una descarada intervenció per protegir la indústria dels Estats Units que no es basa en cap justificació de seguretat nacional», va criticar Juncker, que va insistir que el proteccionisme no pot ser la resposta i que el moviment de l’Administració nord-americana l’únic que fa és «agreujar la situació».
La UE, a punt per actuar
A Brussel·les ja s’han posat mans a l’obra i tenen mesures «a punt» per si Trump decideix passar la setmana que ve de les paraules als fets. Les represàlies europees giraran al voltant de tres àmbits, en el marc de les regles de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que permeten l’adopció de mesures quan un Estat membre adopta mesures proteccionistes injustificades.
La primera és l’elaboració d’un llistat de productes nord-americans, compost per productes d’acer i alumini (un terç), agrícoles i alimentaris (un altre terç) i productes industrials (un altre terç), que podrien ser altament gravats com a missatge polític a Trump. En paral·lel, la Comissió avaluarà els canvis que es puguin produir en els fluxos d’exportacions cap a la UE per evitar que el mercat europeu acabi inundat de productes siderúrgics procedents de tercers països, en reacció al proteccionisme nord-americà, i adoptar mesures defensives si fos necessari.
Finalment, denunciarà l’Administració de Trump davant l’OMC i demanarà una consulta d’arbitratge. «Reaccionarem de manera ràpida, ferma i proporcionada», va afirmar el portaveu Alexander Winterstein, que va eludir parlar de guerra comercial i va emplaçar a esperar la reunió del col·legi de comissaris de dimecres que avaluarà la situació.
L’import de les exportacions europees afectades puja, segons fonts de la Comissió Europea, a 2.800 milions i el paquet de represàlies serà equivalent. D’acord amb Eurofer, l’associació europea d’acer, l’impacte serà important, perquè Trump ha optat per la pitjor de les opcions. «Des del primer dia les exportacions d’acer de la Unió Europea als Estats Units es veuran severament castigades i exactament el mateix els passarà a altres països que exporten als Estats Units», va explicar el seu director general, Axel Eggert.
Eurofer calcula que els nous aranzels restringiran les importacions en uns 20.000 o 25.000 milions de tones, cosa que significa més de la meitat del volum que va importar la UE el 2017. «En el context actual d’excés de capacitat global massiva, els mercats es veuran obligats a adoptar mesures de contingència preventives», va augurar. Per al ministre francès d’economia, Bruno Le Maire, entrar en una guerra comercial només provocarà «perdedors».
«Una guerra comercial no interessa a ningú» i «el risc d’escalada és real com ho demostren les primeres respostes», va alertar el director general de l’OMC, Roberto Azevedo, «molt preocupat» pels plans de Donald Trump. Fins i tot Rússia, primer fabricant d’acer tot i que comercia poc amb els Estats Units, va fer partícip el món de la seva preocupació. Mentrestant, la Xina va demanar a Washington que respecti les regles internacionals.
En el món empresarial, la marca Toyota va avisar que les restriccions comercials podrien provocar un considerable augment del preu dels cotxes i camions venuts als Estats Units i Electrolux va assegurar que paralitzarà un pla d’expansió als Estats Units de 205 milions d’euros.
Donald Trump Comerç Jean Claude Juncker Estats Units Unió Europea Guerra comercial Proteccionisme
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació