UNA LLUITA PLANETÀRIA
Les veus reivindicatives de les dones al món
Des de l'Iraq fins a Alemanya o Buenos Aires, gran part de les principals ciutats del món han sigut escenari de concentracions o actes reivindicatius a favor de drets, igualtat i contra la violència masclista
zentauroepp42445335 women march during a demonstration called by feminist associ180308192558 /
Milions de dones dels cinc continents van participar ahir en els actes per celebrar el 8-M, unint-se a vagues i sortint als carrers per reivindicar drets, igualtat i protestar contra la violència masclista. Un dels actes més simbòlics es va organitzar a la ciutat iraquiana de Mossul, alliberada el juliol passat de les urpes de l’Estat Islàmic, on unes 300 dones van participar en una carrera de 900 metres pel centre de la ciutat amb pancartes en les quals es podia llegir «¡Ja n’hi ha prou de matrimonis amb menors!» o «Tinc el dret d’expressar-me lliurement».
A Moscou i a iniciativa d’Amnistia Internacional, un grup de dones, encapçalades per l’única candidata dona a la presidència del país, Knesia Sobtchak, es van concentrar davant el Parlament per manifestar el seu suport a les periodistes que han denunciat haver sigut víctimes d’assetjament sexual per part d’un diputat. A Itàlia moltes dones es van sumar a una vaga contra la violència masclista. La mobilització va tenir incidència, sobretot, al metro i a l’autobús de Roma, els trens i el trànsit aeri. Diversos vols interns van ser cancel·lats a l’aeroport Roma-Fiumicino.
La cancellera alemanya, Angela Merkel, pel seu costat, va aprofitar el 8-M per anunciar que el seu pròxim Govern, que formarà després d’aconseguir associar-se amb els socialdemòcrates, «estarà format per una interessant combinació entre homes i dones». «El combat de les dones per la igualtat de drets continua», va subratllar Merkel. A França es van registrar diverses concentracions i actes sota l’etiqueta #Florsno #Igualtat, mentre que el diari Libération va sortir als quioscos el 25% més car només per als homes; és el percentatge de bretxa salarial mitjana entre homes i dones al país.
Al Regne Unit, on es compleixen 100 anys del vot femení, 10 dones van intervenir com a convidades, cinc minuts cada una, a la Cambra dels Lords.
El 8-M va tenir també un fort impacte als principals països llatinoamericans, informa Abel Gilbert des de Buenos Aires. A l’Argentina es va portar a terme una concentració davant el Congrés per exigir mesures per afrontar el feminicidi, que l’any passat va provocar 254 víctimes.
Notícies relacionadesA Xile, escenari també de mobilitzacions, la presidenta Michelle Bachelet va agrair especialment a les dones el seu suport «incondicional» en els moments més difícils del seu Govern, que finalitza l’11 de març. També hi va haver actes i una marxa a Nova York.
A l’Àsia, l’oenagé Korea Future Iniciative va fer coincidir el 8-M amb la publicació d’un informe en què es denuncia la situació de les dones a Corea del Nord, on són víctimes de «brutalitat extrema» per part d’un règim que descriu com a «Estat misogin».
Drets de la dona Corea del Nord Violència de gènere Regne Unit Itàlia Alemanya França Iraq Dia de la dona Vaga 8 de març Discriminació Dones Igualtat
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista