Important canvi als EUA
Trump endureix la política exterior amb el cessament de Tillerson
El director de la CIA, Mike Pompeo, defensor de la tortura i obsessionat amb Iran, serà el pròxim cap de la diplomàcia d'EUA
La sortida de Tillerson feia mesos que es gestava per les diferents postures que tots dos mantenien
tillerson-pompeo /
La política exterior dels Estats Units s’enfosqueix. Els fantasmes de la guerra contra el terror reapareixen amb els ossos desconjuntats i els xiscles turmentats. Guanya punts el menyspreu al dret internacional. I encara que s’allunya temporalment la possibilitat d’una guerra amb Corea del Nord, agafa forma un pla per rebentar novament el Pròxim Orient dinamitant un dels seus pocs focus d’estabilitat: l’acord nuclear amb l’Iran. Donald Trump va acomiadar ahir el seu secretari d’Estat, Rex Tillerson, per reemplaçar-lo per l’actual director de la CIA, Mike Pompeo, defensor de la tortura i obsessivament antiiranià. Al capdavant de l’espionatge quedarà Gina Haspel, una exagent de les operacions clandestines que hauria dirigit els interrogatoris contra sospitosos de terrorisme a les presons secretes de Tailàndia.
Aquesta enèsima remodelació en les altes instàncies de la Casa Blanca serveix per posar de manifest que Trump ja no se sent lligat per la necessitat de complaure les diferents faccions del Partit Republicà en els seus nomenaments, com va passar a principis del seu mandat, quan va barrejar molts perfils que van acabar fent-se la guerra i exercint de contrapès als instints del president. Tillerson era un dels últims mohicans d’aquell equip original del qual ja només queden tres generals i la família del magnat. La lleialtat al cèsar s’imposa com a criteri absolut. I en aquesta equació, l’antic executiu d’Exxon Mobil no hi tenia cabuda.
Contínues desavinences
Les seves desavinences amb Trump han sigut constants. Tillerson va defensar l’Acord del Clima de París. El diàleg amb Corea del Nord (quan la Casa Blanca amenaçava amb «fúria i foc»). Una postura ferma amb Rússia. I sobretot estava radicalment en contra de trencar l’acord nuclear amb l’Iran. Tampoc hi devia ajudar que l’estiu passat descrivís obertament el president com un «imbècil» durant una reunió al Pentàgon.
La seva marxa s’estava gestant com a mínim des del novembre, quan la Casa Blanca va posar un pla sobre la taula per reemplaçar-lo per Pompeo. No es va materialitzar, però les seves hores estaven comptades. La seva destitució va arribar un dia després que Tillerson acusés el Kremlin d’estar al darrere de la mort de l’espia rus a Londres, una acusació que ni Trump ni la Casa Blanca han secundat. «Diferíem en algunes coses, com l’acord amb l’Iran. Pensàvem de forma diferent», va dir el president poc després d’anunciar el cessament a través de Twitter. Segons alguns mitjans, Trump ni tan sols li va trucar per anunciar-l’hi.
Tillerson passarà a la història com un dels secretaris d’Estat més intranscendents que han tingut els EUA, una figura permanentment ofuscada per Nikki Haley, la combativa neoconservadora que exerceix d’ambaixadora davant l’ONU. És difícil trobar-li un discurs memorable. Discret i poc amic dels micròfons, va treballar per crear nexes d’unió en una Administració sempre disposada a dinamitar-los i sovint va quedar marginat de les decisions importants. Aparentment, es va assabentar per la premsa de la decisió de Trump de negociar amb el dictador nord-coreà Kim Jong-un, malgrat haver sigut un dels més ferms partidaris del diàleg. Tampoc va fer res per frenar els plans de Trump de deixar en els ossos l’organigrama diplomàtic del Departament d’Estat.
Notícies relacionadesPerò això no treu que alguns el trobin a faltar a Washington. Tillerson era un moderat i serà reemplaçat per un falcó intoxicat per les doctrines que van arrossegar els EUA a un dels pitjors capítols de la seva història. Pompeo ha anomenat «patriotes» els responsables de la tortura en els anys de George Bush, és ferm partidari de revitalitzar Guantánamo i està tan obsessionat amb l’Iran que mereix una condecoració del Govern israelià. Com el seu cap, renega de l’acord nuclear (encara vigent) i igual que James Mattis (Defensa) i H.R. McMaster (Seguretat Nacional) considera que l’Iran és el responsable de tots els mals al Pròxim Orient.
Respecte al moment elegit per al canvi de timoner en la diplomàcia, la Casa Blanca va assenyalar que és l’adequat davant les negociacions que s’acosten amb Corea del Nord. El cert és que les coses semblen anar cap a una altra banda. Trump ha fixat el maig com a termini per renegociar l’acord amb l’Iran; d’una altra manera podria rescindir-lo. A Israel i l’Aràbia Saudita deuen estar celebrant la designació de Pompeo.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia