CONTROVÈRSIA A L'ADMINISTRACIÓ DELS EUA

El número dos de l'FBI, acomiadat 26 hores abans de la seva jubilació

Andrew McCabe, qüestionat pel president Trump com a mà dreta del destituït James Comey, perdrà amb la seva sortida anticipada una bona part de la pensió

mbenach42545742 files  in this file photo taken on july 12  2017   us attorn180317110722

mbenach42545742 files in this file photo taken on july 12 2017 us attorn180317110722 / ALEX WONG

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, va acomiadar aquest divendres el número dos de l'FBI, Andrew McCabe, a poc més d'un dia de la seva jubilació, una decisió que el deixa sense una part de la pensió.

En un comunicat, Sessions ha explicat que una investigació interna de l'FBI i el Departament de Justícia assenyala que McCabe va fer filtracions no autoritzades als mitjans de comunicació i li ha faltat de franquesa -fins i tot sota jurament- en múltiples ocasions, informa Efe.

En concret, McCabe hauria permès filtrar informació d'una investigació sobre donacions que va rebre la Fundació Clinton, de la qual formava part la demòcrata Hillary Clinton, segons han informat mitjans locals.

Basant-se en l'informe, les seves troballes i la recomanació del departament de l'FBI que s'ocupa de qüestions disciplinàries, Sessions va prendre la decisió d'acomiadar McCabe abans que es pogués retirar aquest 18 de març, en el seu 50 aniversari.

El seu acomiadament, aplaudit immediatament en un tuit pel president Donald Trump, té com a conseqüència immediata la pèrdua d'una part significativa de la seva pensió.

Oficialment, McCabe, que feia més de 20 anys que treballava a l'FBI, ja havia renunciat al càrrec de subdirector a finals de gener, però seguia a l'agència a l'espera de la jubilació.

Agència qüestionada

McCabe va ser durant mesos un centre de tensions entre la Casa Blanca i l'FBI, agència que dirigia la investigació sobre la trama russa i que va ser qüestionada en nombroses ocasions pel mateix president dels Estats Units, Donald Trump.

Trump, de fet, va carregar a Twitter contra McCabe per algunes donacions de gent pròxima als Clinton que la seva dona, Jill McCabe, va rebre el 2015 quan es va presentar al Senat estatal de Virgínia pel Partit Demòcrata.

El president havia qüestionat públicament que Sessions hagués permès a McCabe seguir al seu càrrec i fins i tot dirigir temporalment l'FBI després de l'acomiadament del seu exdirector James Comey el maig del 2017.

Mà dreta de Comey

McCabe va ser la mà dreta de Comey, amb qui va dirigir la indagació sobre la suposada ingerència russa en les eleccions del 2016 i els possibles llaços entre la campanya de Trump i el Kremlin fins que el Departament de Justícia va nomenar el fiscal especial Robert Mueller.

Divendres, en una entrevista amb la CNN, McCabe va dir que el seu acomiadament és el fruit "d'una sèrie d'atacs" dissenyats per "soscavar" la seva "credibilitat" i la seva "reputació", alguns d'ells dirigits pel mateix Trump.

"Aquest atac a la meva credibilitat forma part d'un esforç més gran no només per calumniar-me personalment, sinó per tacar els professionals de l'FBI, les forces policials i la intel·ligència en general", va dir McCabe.

Campanya contra el fiscal especial Mueller

Notícies relacionades

"Forma part -va afegir- de la guerra d'aquest Govern contra l'FBI i les tasques del fiscal especial (Mueller), que segueixen fins al dia d'avui. La seva persistència en aquesta campanya només remarca la importància del treball del fiscal especial".

McCabe, a més, va dir que "mai va enganyar" els que van dirigir la investigació interna en contra seu, tal com va suggerir Sessions en la seva nota d'acomiadament.