ELECCIONS PRESIDENCIALS A RÚSSIA

La participació supera les expectatives del Kremlin i l'oposició denuncia frau

L'oenagé Golos comptabilitza fins a primera hora de la tarda més de 2.800 irregularitats, com autobusos plens de votants, i pressions als funcionaris

mbenach42574161 moscow  russian federation   18 03 2018   russia s president180318221857

mbenach42574161 moscow russian federation 18 03 2018 russia s president180318221857 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Globus per als nens que acompanyaven els pares a votar, i pallassos que saludaven els electors que s’acostaven al col·legi 182, al centre de Moscou. Durant tot el matí i primera hora de la tarda, la presència de votants va ser fluida a l’edifici, amb gent als passadissos i algunes cues modestes formant-se davant les urnes. Tot i que encara ahir a la nit no hi havia xifres finals de participació en les eleccions presidencials, es preveu que superaran les expectatives del Kremlin.

Un elevada abstenció és l’única incògnita dels comicis d’ahir, diumenge, tenint en compte que el principal candidat de l’oposició, Alekséi Navalni, havia cridat a boicotejar la cita electoral. Esperava que una reduïda participació minvés la legitimitat del president, que afronta el que hauria de ser el seu últim mandat, segons el que estipulava la Constitució. 

Iúlia Gravix, que havia votat moments abans pel candidat comunista, Pàvel Grudinin, opinava que era millor anar a les urnes que quedar-se a casa. «No votar significa acceptar el que hi ha, no soc comunista però estic d’acord amb les crítiques que Grudinin fa a aquest sistema».  A pocs metres de Iúlia, Ekaterina, que evitava mencionar el seu cognom, defensava precisament tot al contrari: «La gent està cansada de Putin, no votaré».

Manipulació electoral

Juntament amb la participació, hi havia la incògnita del grau de manipulació electoral. A l’espera de les conclusions de l’equip d’observadors desplaçats per l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa, que té previst oferir una roda de premsa al respecte avui dilluns, l’oenagé Golos va comptabilitzar, fins a les tres de la tarda, 2.288 casos d’irregularitats, segons ha informat l’agència France Presse.

Moltes de les pràctiques identificades s’han observat amb anterioritat en altres cites electorals a Rússia. En particular el carrusel –mitjançant el qual votants són acompanyats en autocars–, votants omplint de paperetes una urna, a més a més d’amenaces i pressions sobre els observadors. També pressions sobre els empleats públics per anar a les urnes, molts dels quals es feien selfies davant els centres de vot per després ensenyar-los als seus immediats responsables. Els tràmits per al vot dels desplaçats, que permeten a un elector que porti un certificat emès per les autoritats exercir el seu dret a qualsevol col·legi, també generaven inquietud entre els observadors i la premsa independent. En algunes regions es va constatar que els ciutadans que anaven a votar rebien regals i aliments.

Notícies relacionades

El moviment del principal candidat independent, Alekséi Navalni, va desplegar fins a 33.000 observadors per tot el país, i el mateix bloguer anticorrupció va denunciar centenars de casos d’irregularitats, sobretot al Caucas Nord, amb unes xifres de participació superiors al 90%, i a la regió siberiana de Kémerovo.

Precisament Navalni va protagonitzar poca estona després del tancament dels col·legis un tens incident amb Ksenia Sobtxak, candidata liberal amb qui es disputa l’electorat liberal i prooccidental. Sobtxak es va acostar fins a la seu moscovita del moviment de Navalni, però aquest va rebutjar l’oferta de col·laboració que li presentava la presentadora televisiva. Els partidaris de Navalni consideren que la candidatura de Sobtxak no és més que una maniobra del Kremlin per fragmentar l’electorat liberal, i sembrar zitzània entre l’oposició. Després, el bloguer anticorrupció va denunciar que el seu rival havia rebut un generós finançament per a la seva campanya. Ksenia Sobtxak és la filla del desaparegut alcalde de Leningrad i mentor de Putin, Anatoli Sobtxak.