crisi política
El president del Perú dimiteix esquitxat per la corrupció
Pedro Pablo Kuczynski ha pres la decisió després de fer-se públics uns vídeos en què es demostra la compra de vots a canvi d'obra pública de la constructora brasilera Odebrecht
zentauroepp42604921 per23 lima per 21 03 2018 el presidente de per pedr180321204225 /
El Govern del president peruà, Pedro Pablo Kuczynski, s’ha quedat sense oxigen després d’un any i set mesos d’una gestió marcada pel fracàs. Kuczynski va comunicar la seva dimissió al Gabinet, es va acomiadar de la premsa acreditada a la seu del poder executiu, va sortir per la porta principal i va pujar a un automòbil sense glòria i amb molta pena. La marxa del mandatari peruà es va fer inevitable en les últimes hores quan es van publicar una sèrie de vídeos i àudios que mostren els seus aliats intentant comprar vots de congressistes opositors per evitar la seva destitució pels seus vincles amb la constructora brasilera Odebrecht.
«Penso que el millor per al país és que jo renunciï a la presidència de la República. No vull ser un escull perquè la nostra nació no trobi el camí de la unitat i l’harmonia que tant necessita i que a mi em van negar», va dir Kuczynski. «Hi haurà una transició constitucionalment ordenada», va afegir a l’anunciar la seva renúncia a la presidència.
Mesos enrere, una fracció del partit opositor Força Popular, encapçalada per Kenji Fujimori, filla de l’expresident Alberto Fujimori, es va oposar al Congrés al cessament de Kuczynski, sospitós d’haver rebut diners de la constructora brasilera. El premi més gran d’aquell intercanvi de favors va ser l’indult atorgat el Nadal del 2017 a Fujimori, que complia 25 anys de presó per haver comès greus violacions als drets humans.
La sort de Kuczynski estava tirada. El Congrés havia de debatre avui per segona vegada la seva dimissió, i l’aparició dels vídeos s’ha acabat convertint en una condemna anticipada i una paradoxa de la política peruana: 18 anys enrere Fujimori es va escapar del país després que es fessin públics una sèrie de vídeos en què el seu Rasputin, Vladimiro Montesinos, subornava diversos personatges.
«Per escurçar aquesta crisi política, el senyor president hauria de renunciar», va dir la Junta de Portaveus del Congrés. Entre ells, oficialistes penedits. «Capítol tancat. O se’n va avui, o el trauran demà», va escriure en el seu compte de Twitter l’exmandatari Alan García.
EL MARTELL DE MADURO / Kuczynski, de 79 anys, un confés neoliberal, venia del món de les finances internacionals, havia sigut ministre durant el mandat de l’expresident Alejandro Toledo. El cas Odebrecht va complicar molt aviat el seu Govern. Per salvar el poc honor que li quedava, el president va optar per abandonar el seu càrrec. Abans s’havia reunit amb el cardenal de Lima Juan Luis Cipriani, que no li va donar la seva benedicció. Kuczynski esperava ansiós l’arribada de la Cimera Americana del 13 d’abril, que se celebrarà a Lima. A més a més d’amfitrió, volia ser un interlocutor privilegiat de Donald Trump i el flagell del veneçolà Nicolás Maduro, a qui va prohibir assistir a la reunió de mandataris. No estava en els seus plans dimitir. Falta saber quina serà la posició dels vicepresidents Martín Vizcarra i Mercedes Aráoz.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista