El Congrés pressiona Zuckerberg amb preguntes més dures
El fundador de Facebook assumeix que la regulació serà "inevitable" i revela que les seves pròpies dades van ser utilitzades indegudament per Cambridge Analytica
undefined42882091 washington dc april 11 facebook co founder chairman and180411204542 /
El segon dia de maratoniana compareixença al Congrés dels Estats Units no va ser tan fàcil per a Mark Zuckerberg com el primer. Els 55 membres del Comitè de Comerç i Energia de la Cambra Baixa es van mostrar ahir més preparats i afilats que els seus 44 col·legues del Senat que van interrogar el fundador de Facebook dimarts. I li van deixar més clar també que, tot i que repetís la disculpa pels «errors» de la companyia, consideren insatisfactòries moltes de les seves respostes.
Com va passar dimarts, els mercats van donar, durant el testimoni, la benedicció a Zuckerberg i les accions de Facebook van tornar a cotitzar a l’alça. Però, encara que hagi solucionat alguns problemes de confiança dels inversors, li queda encara camí per recórrer per recuperar la de molts reguladors i usuaris.
Pel que s’ha vist i sentit al Capitoli, Zuckerberg no en convenç gaires sobre el funcionament de la plataforma, el model de negoci o el cas concret de Cambridge Analytica (en què per primera vegada va admetre públicament que aquesta empresa va accedir indegudament a les seves pròpies dades). Tampoc sembla entendre els seriosos dubtes que planteja el seu declarat compromís amb la protecció de la privacitat. Per molt que repeteixi que la intel·ligència artificial solucionarà diversos dels seus errors, alguns congressistes no deixen de tenir dubtes. I les disculpes es gasten de tant fer-les servir. L’hi va recordar la congressista Jan Schakowsky després de repassar-ne una llarga llista: «Per mi és la prova que l’autoregulació no funciona».
Si les Cambres es decidiran a limitar aquest i altres gegants de Silicon Valley encara s’ha de veure. I tot i que es va aconseguir arrencar de Zuckerberg la declaració que la regulació possiblement és «inevitable», també se li ha sentit dir que «ha de ser la correcta» i ha advertit de riscos. Fins i tot quan es va comprometre a aplicar a tothom controls com els de la Regulació General de Protecció de Dades de la Unió Europea, ho va fer sense facilitar cap tipus de calendari.
Un format difícil
Notícies relacionadesEl format de les sessions no va ser gens favorable per a la profunditat, amb cada congressista limitat a quatre minuts (un menys que els senadors). Però en la segona sessió el temps es va aprofitar molt millor per fer preguntes més directes. I el to més dur va quedar clar des que la va obrir el representant republicà Greg Walden. «Facebook certament ha crescut, però em preocupa que no ha madurat», va sentenciar.
Els demòcrates van afilar ahir més les espases i van col·locar el milmilionari en posicions incòmodes. Li van recordar que la seva insistència que Facebook «no ven dades» xoca amb la realitat que hi comercia. Algun, com Ben Lujan, el va qüestionar per emmagatzemar-ne, fins i tot aquelles de qui no són els seus usuaris (una cosa que Zuckerberg diu que fan «per raons de seguretat»). I davant d’altres va quedar en evidència. «¿Està disposat a canviar el seu model de negoci per protegir la privacitat individual», li va preguntar la congressista Anna Eshoo, i Zuckerberg va contestar: «No estic segur de què significa això». Deu ser l’únic.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia