GUERRA AL PAÍS ÀRAB

La resposta de Trump a l'atac a Síria obre la porta a un conflicte a diverses bandes

El president dels EUA adverteix a Moscou que els míssils van cap al país àrab i diversos països mostren suport a l'operació

zentauroepp42869390 775151866  washington  estados unidos   10 04 2018   el pres180410220438

zentauroepp42869390 775151866 washington estados unidos 10 04 2018 el pres180410220438 / Mark Wilson POOL

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump va advertir ahir a Rússia que prepara una resposta militar imminent al presumpte atac amb armes químiques a Síria, un crim que les cancelleries occidentals atribueixen al règim de Baixar al-Assad. Després de prometre aquesta setmana represàlies «contundents» i «un preu molt alt» per als responsables de l’atac, el president dels EUA ha tornat a telegrafiar les seves intencions a les xarxes socials. «Prepara’t, Rússia, perquè (els míssils) vindran, bonics, nous, intel·ligents», va escriure a Twitter. Pocs semblen saber no obstant quina mena d’operació s’estaria preparant. Si es tractarà d’un bombardeig quirúrgic o una operació de més envergadura. França, el Regne Unit, l’Aràbia Saudita i Qatar recolzen el càstig i no es descarta que participin en l’ofensiva.  

En anticipació al que podria venir, les forces progovernamentals sirianes van començar a evacuar els principals aeroports i bases aèries del país, segons va informar l’Observatori Sirià de Drets Humans, amb seu a Londres. Diverses aerolínies internacionals van canviar les rutes dels vols que transiten per la regió. I Rússia va suggerir que no es quedarà com a mer espectador esperant la pluja de míssils. La Marina russa tenia previst realitzar ahir exercicis amb foc real davant les costes de Síria, mentre a Moscou, el Ministeri de Defensa va informar que seguia amb minuciositat els moviments de vaixells de guerra nord-americans cap al país àrab, informa Marc Marginedas des de Moscou. «La situació al món s’està tornant cada vegada més caòtica. Amb tot, esperem que al capdavall imperi el sentit comú», va dir el president Vladímir Putin.

La guerra de nervis arriba en un moment decisiu del conflicte sirià. Després de set anys de tragèdia èpica, amb mig milió de morts, cinc milions de refugiats fora del país i ciutats senceres devastades, molts observadors donen la guerra per decidida. Es dona per guanyador el règim sirià, i per extensió, els seus aliats, Rússia, l’Iran i la milícia libanesa de Hezbol·là. Aquest escenari genera terror entre els molts enemics de l’Iran, particularment Israel, que tem que el gegant xiïta s’instal·li a les seves portes. Aquesta setmana la seva aviació va bombardejar una base aèria a prop de Homs, controlada per la Guàrdia Revolucionària iraniana, i va matar set dels seus assessors. Teheran va prometre respondre i els militars israelians advoquen per una resposta massiva en cas que ho faci. El Govern de Netanyahu va manifestar que farà el que sigui necessari per evitar que l’Iran estableixi una base permanent a Síria.

El càlcul d'Israel 

La promesa resposta de Trump i les intencions israelianes coincideixen en el temps. No són res més que especulacions, però tenint en compte les adhesions entusiastes que els plans nord-americans han despertat en diversos països, tots ells crítics amb l’ascendència iraniana i aliats d’Israel, no seria estrany que el càlcul d’una operació a diverses bandes per castigar Assad i delmar la presència iraniana a Síria hagi entrat en els debats. Per participar en l’operació, sembla haver-hi cua. «Si la nostra aliança amb els nostres socis ho requereix, hi participarem», va dir dimarts a París el nou home fort de l’Aràbia Saudita, el príncep Mohammmad Bin Salman, que va arribar després d’estar de gira pels EUA. França també va demostrar el seu suport sense fissures. Després que Emmanuel Macron parlés amb Trump aquesta setmana, la Casa Blanca va afirmar que van acordar una resposta «forta i conjunta».

Notícies relacionades

El detonant d’aquesta potencial escalada bèl·lica, que corre el risc d’enfrontar els EUA i Rússia al cel llevantí, és l’atac amb armes químiques de dissabte passat a Duma, una localitat als afores de Damasc. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) sosté que van morir 70 persones i prop de 500 van haver de ser ateses als hospitals per la seva exposició a gasos tòxics. Fa un any els EUA ja van castigar el règim sirià per una ignomínia semblant. Aquell va ser un atac quirúrgic, 47 míssils llançats des del Mediterrani sobre una base aèria mig buida. Lluny d’haver aprofitat l’atac per reforçar les seves cartes diplomàtiques, Washington va demostrar no tenir més estratègia a Síria que combatre l’Estat Islàmic amb la intenció de sortir com més aviat millor del vesper.

Enfrontament amb Rússia

Aquells eren també els plans de Trump fins que es va produir l’atac de Duma. Falta veure si ha canviat d’opinió. Una guerra no li aniria malament, tenint en compte que cada vegada està més acorralat internament, després que l’FBI s’emportés abundant documentació relacionada amb la trama russa de les oficines del seu advocat personal. Però els riscos continuen sent els mateixos. Una extensa operació a Síria podria desencadenar l’enfrontament directe amb Rússia, quan les relacions entre els dos països estan per terra.