GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Els Estats Units, França i el Regne Unit ataquen Síria

Els aliats bombardegen tres instal·lacions relacionades amb el programa d'armes químiques d'Al-Assad

Encara que Trump ha dit que estan "preparats per mantenir la resposta", es dona per acabada aquesta operació

A missile is seen crossing over Damascus, Syria April 14, 2018. SANA/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. / SANA (REUTERS)

A missile is seen crossing over Damascus, Syria April 14, 2018. SANA/Handout via REUTERS    THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.  REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE.
Els Estats Units, França i el Regne Unit ataquen Síria
WAP20180413507. Washington (United States), 13/04/2018.- US President Donald J. Trump makes remarks as he speaks to the nation, announcing military action against Syria in response to the recent alleged gas attack on civilians in Douma, at the White House in Washington, DC, USA, 13 April 2018. (Atentado, Siria, Estados Unidos) EFE/EPA/MIKE THEILER / POOL ATTENTION EDITORS: IMAGE REISSUED WITH TONE ADJUSTMENTS
zentauroepp42880916 this us navy photo obtained april 11  2018 shows sailors as 180412003013
zentauroepp42866664 an fa 18 hornet fighter jet prepares to land during a routin180411194338

/

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Idoya Noain

Els Estats Units, França i el Regne Unit han llançat un atac conjunt sobre Síria en represàlia per l'atac químic del cap de setmana passat a Duma, que tots els implicats atribueixen al règim de Damasc. El president Donald Trump ha donat la notícia en un discurs televisat a la nació poc després de les nou del vespre, hora de Washington. "He ordenat a les Forces Armades llançar atacs de precisió contra objectius associats amb el potencial d'armes químiques del dictador sirià Baixar al-Assad", ha declarat Trump abans d'agrair la cooperació dels seus aliats. Poc després el Pentàgon ha explicat que s'han bombardejat tres instal·lacions relacionades amb el programa d'armes químiques en diferents punts del país. Per ara, l'operació es dona per acabada.  

"El propòsit de la nostra acció aquesta nit és marcar una forta dissuasió contra la producció, la propagació i l'ús d'armes químiques", ha dit el mandatari nord-americà, que ha qualificat aquest objectiu com a "vital per als interessos de seguretat nacional" nord-americà. També ha afirmat que Washington i els seus aliats estan "preparats per mantenir aquesta resposta fins que el règim sirià acabi amb l'ús d'agents químics prohibits". 

Operació d'una nit

A falta de conèixer l'impacte sobre el terreny, tot sembla indicar, però, que s'hauria tractat d'un atac quirúrgic, ràpid i contingut. El tipus d'operació per la qual advocaven els militars, molt preocupats per la possibilitat que pogués desencadenar una escalada bèl·lica amb Rússia i l'Iran, els pilars que sustenten al règim d'Assad. "Hem utilitzat una mica més del doble d'armes que l'any passat i hem atacat objectius selectius per destruir el programa d'armes químiques", ha dit el secretari de Defensa, James Mattis. Fa poc més d'un any, els EUA van bombardejar una base aèria a prop de Homs amb 58 míssils Tomahawk. El motiu llavors també va ser castigar el règim per l'ús d'armes químiques. "Per ara és una operació d'un sol tret i crec que hem enviat un missatge molt dur per dissuadir-lo", ha afegit Mattis.

El cap de l'Estat Major, Joseph Dunford, ha informat que abans que comencés l'operació es va informar Rússia a través de la línia de distensió que els EUA es disposaven a utilitzar l'espai aeri sirià, una mesura rutinària per evitar accidents indesitjats. Però en cap cas, ha dit, es va informar de les intencions, els plans o els objectius. D'acord amb el Pentàgon, es va bombardejar un centre d'investigació d'armes químiques als afores de Damasc, a més de un dipòsit per emmagatzemar presumptament gas sarín i un centre de comandament als voltants de Homs. Dunford també ha donat l'operació de càstig per liquidada. "Aquesta onada de bombardejos s'ha acabat", va dir a penes una hora i mitja després de l'inici oficial de l'operació. 

A Damasc es van sentir diverses explosions poc abans de l'alba. La televisió siriana ha informat que els sistemes antimíssils "responien a l'agressió americana" i ha assegurat que se n'havien interceptat 13. L'Observatori Sirià, amb seu a Londres, també ha dit que l'atac ha castigat la Guàrdia Republicana siriana i la Quarta Divisió de l'exèrcit d'Assad, una informació no corroborada pel Pentàgon. 

Des de Londres, la primera ministra britànica, Theresa May, ha confirmat la participació en l'ofensiva assegurant que “no hi havia alternativa pràctica a l'ús de força”. May ha dit que l'objectiu "no és intervenir en la guerra civil siriana" ni forçar un canvi de règim, com sosté Moscou. "És un atac limitat i selectiu que no contribueix a incrementar les tensions a la regió i fa tot el possible per evitar baixes civils". En això mateix ha insistit també el Pentàgon. El president francès, Emmanuel Macron, ha afirmat, per la seva part, que l'atac a Síria està "circumscrit en el potencial d'armes químiques del règim sirià".

Missatge a Rússia i l'Iran

Trump també ha llançat un missatge a Rússia i l'Iran, als quals ha acusat de ser els "principals responsables de recolzar, finançar i armar el règim criminal d'Assad. ¿Quin tipus de nació es vol associar amb un assassí de masses d'homes, dones i nens?", ha preguntat. També ha recordat que el 2013 el president rus, Vladímir Putin, va prometre garantir l'eliminació de les armes químiques sirianes, un pacte a què va arribar amb l'Administració de Barack Obama. "L'atac recent d'Assad (a Duma) i la resposta (militar) d'avui és resultat directe del fracàs rus de mantenir aquesta promesa", ha dit. "Rússia ha de decidir si vol seguir per aquest camí fosc o si s'unirà a les nacions civilitzades com a força d'estabilitat i pau".

Trump feia diversos dies que telegrafiava les seves intencions d'atacar Síria. Les seves amenaces a les xarxes socials i el desafiament rus per abatre qualsevol míssil llançat sobre el país àrab van disparar el risc de confrontació entre les dues potències nuclears. Les seves relacions es troben en el pitjor moment des del final de la guerra freda. El Pentàgon ha assegurat que no té constància que míssils russos o iranians tractessin d'interceptar el bombardeig nord-americà. 

Amenaça a Twitter

Notícies relacionades

L'atac arriba dos dies després que el líder nord-americà advertís Rússia a Twitter que preparava una resposta militar imminent. "Rússia ha promès abatre qualsevol míssil llançat sobre Síria. Prepara't, Rússia, perquè vindran, bonics, nous, 'intel·ligents", ha escrit Trump a Twitter.

Segons l'Organització Mundial de la Salut i diversos observadors independents, l'aparent bombardeig amb agents nerviosos va matar almenys 40 persones i va obligar prop de 500 a ser ateses als hospitals per la seva exposició als gasos tòxics. L'incident es va produir dissabte passat a Duma, una localitat als afores de Damasc que l'exèrcit del règim tractava de prendre a les faccions rebels. Síria ha negat rotundament la implicació dels seus militars, una posició que recolzen els seus aliats Rússia i l'Iran.