GUERRA A SÍRIA

Damasc considera que l'atac de Trump "no porta enlloc"

El líder suprem de l'Iran qualifica de "criminals" el president nord-americà, Macron i May

zentauroepp42915238 xyb05  damascus  syrian arab republic   14 04 2018   syrian 180414105408

zentauroepp42915238 xyb05 damascus syrian arab republic 14 04 2018 syrian 180414105408 / YOUSSEF BADAWI

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Ahir, Baixar al-Assad, segons el seu aparell de propaganda, es va llevar tranquil. Com sempre, sense gaires preocupacions, es va vestir amb americana i corbata, va agafar la cartera i se’n va anar, com qualsevol altre dia, al palau presidencial de Damasc. «Bon dia, gent resistent. Les ànimes de Déu no seran humiliades», va dir en un tuit.

La capital siriana, tot i que Assad volgués mostrar que no havia passat res, s’havia llevat bastant abans. Eren les cinc de la matinada i des de les mesquites, com cada dia a aquella hora, començava a sonar la primera de les cinc crides a l’oració.

Llavors, a la música que emanava dels minarets de les mesquites li va sortir un competidor: des del cel, va retrunyir el mil vegades anunciat atac nord-americà. Va durar 50 minuts, en els quals, segons el Pentàgon, van ser llançats més de 100 projectils, que van destruir un centre d’investigació científica a Damasc i dos centrals d’emmagatzematge de gas sarín al voltant d’Homs. Les instal·lacions van quedar completament destruïdes i inútils; però estaven completament buides. No va morir ningú.

«Els nostres sistemes de defensa han confrontat l’agressió americana, britànica i francesa contra el poble sirià. Hem abatut 13 míssils», va assegurar ahir l’agència estatal de notícies siriana, SANA, que va afegir que a causa de l’acció només tres persones havien resultat ferides. «Aquesta agressió no porta enlloc –va dir en un comunicat l’alt comandament militar sirià–. Només serveix per incrementar la determinació del poble sirià de defensar la seva sobirania, dignitat i seguretat».

Avis previ

Just abans de l’atac, els Estats Units havien donat l’avís a Rússia. Moscou, llavors, va passar el missatge. «Ens han avisat minuts abans. A més, totes les bases militars havien sigut evacuades des de fa dies», va explicar un oficial del Govern sirià a l’agència Reuters.

Al matí, amb els primers rajos de sol, diversos centenars de persones es van manifestar al centre de Damasc en contra dels atacs. La gent alçava el dit en senyal de victòria, ballava, feia sonar els clàxons i brandava retrats d’Assad i les banderes siriana, russa i iraniana. «Som els teus homes i la teva gent, Baixar», cridaven. És gràcies a Rússia i l’Iran que el règim d’Assad, després de set anys de guerra, encara es manté dret.

El president sirià, més tard, va parlar: «Aquesta agressió no fa més que reforçar la determinació de Síria de continuar la lluita i esclafar el terrorisme sobre cada tros de terra», va dir Assad, segons el seu Govern, en una conversa telefònica amb el president iranià, Hassan Rohaní.

Resposta a l'atac químic 

Damasc, van confirmar les Nacions Unides, va atacar amb armes químiques la població civil en almenys 27 ocasions, cosa que suposa la violació de la llei humanitària internacional i les Convencions de Ginebra.

L’última vegada, si es confirma l’autoria d’Assad, hauria sigut el cap de setmana passat: unes 80 persones van morir intoxicades a la ciutat de Duma, abans en mans rebels i fa dos dies capturada per l’Exèrcit d’Assad. L’atac dels EUA, França i la Gran Bretanya d’ahir, de fet, és en resposta a aquesta succés.

«Declaro sense embuts –va dir ahir al matí el líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei– que el president nord-americà, el president francès i la primera ministra britànica són uns criminals. Han comès un crim».

Segons els aliats de Baixar al-Assad, l’atac químic sobre Ghouta va ser una mentida. Rússia, de fet, divendres passat, va acusar el Regne Unit d’inventar-s’ho. «Condemnem la manipulació i la fabricació d’excuses amb la finalitat d’envair un país independent», va dir Khamenei. Ahir, la missió de l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) va arribar a Duma per investigar el succés i, segons van anunciar, les seves indagacions seguiran malgrat l’atac de Trump.

Turquia ho celebra

Tots els estats aliats de l’OTAN –inclosa la mateixa Espanya– es van afanyar a celebrar l’atac contra Assad, que, segons Trump, ha complert amb el seu objectiu i no tindrà més continuació. També ho va fer Turquia, que a Síria té un paper  complicat.

Notícies relacionades

Ankara recolza l’oposició siriana i desitja que Assad sigui deposat. Però, a la vegada, per les seves males relacions amb els EUA i la Unió Europea, ha estret lligams amb Rússia i l’Iran. El paper turc, en aquests últims mesos, ha consistit en un joc d’equilibris i retòrica per no enemistar-se amb ningú.

Ahir, no obstant, va celebrar  l’atac contra Assad. «Donem la benvinguda a aquesta operació. Hauria sigut impensable no reaccionar davant el règim sirià. Ha sigut un atac apropiat», va dir el president turc, Recep Tayyip Erdogan.