MESURA ANTICORRUPCIÓ
Brussel·les legisla per protegir delators com Falciani
La Comissió Europea presentarà dilluns una nova directiva amb un mecanisme de denúncia i exigència de sancions dissuasòries
zentauroepp31622190 former hsbc employee herve falciani poses for photographs be180421180913 /
Si l’escàndol Luxleaks, que va posar en evidència l’existència de centenars d’acords fiscals entre les autoritats de Luxemburg i companyies multinacionals per rebaixar-los factura fiscal, va sortir a la llum va ser gràcies a les informacions revelades per dos exempleats de la consultora PriceWaterHouseCooper, Antoine Deltour i Raphaël Halet, enjudiciats al Gran Ducat per robatori de documents, revelació de secrets empresarials i violació de confidencialitat. El seu gest no va ser premiat. Des d’aleshores no han sortit dels tribunals.
La mateixa pressió és la que viu Hervé Falciani, l’informàtic francoitalià que va sostreure dades de 130.000 comptes opacs al banc suís HSBC exposant milers d’evasors fiscals, que actualment està pendent d’una possible extradició d’Espanya a Suïssa. Situacions com les seves podrien tenir els dies comptats gràcies a una nova directiva dirigida a protegir els delators que denunciïn casos de frau i evasió fiscal i que presentarà dilluns la Comissió Europea.
Notícies relacionadesLa proposta respon a la forta pressió de l’opinió pública i a la insistència de l’Eurocambra i d’organitzacions com Transparency Internacional, que fa mesos que reclamen una legislació integral que posi fi a la fragmentació existent a la UE, on només uns quants Estats membres estan ben proveïts en termes legislatius mentre que d’altres no disposen de legislació –com Xipre o Malta– o només de mesures sectorials –és el cas en 17 Estats membres– però sense ser prou eficaços per garantir una protecció general i, d’aquesta manera, evitar que tothom que aixequi la manta no sigui considerat un delinqüent.
El marc de protecció dissenyat per Brussel·les s’aplicarà a sectors que comprenen des dels serveis financers, fins a la protecció dels consumidors, el blanqueig de diners, el finançament del terrorisme, la sanitat pública, la competència, la protecció de dades o la seguretat nuclear. La nova normativa cobrirà els treballadors que destapin els draps bruts de les seves empreses, però també els becaris, els empleats temporals i els voluntaris.