Macedònia passarà a dir-se República de Macedònia del Nord

L'acord entre els governs d'Atenes i Skopje posa fi a 27 anys de disputa

zentauroepp43716407 file photo  greek prime minister alexis tsipras meets with m180612183943

zentauroepp43716407 file photo greek prime minister alexis tsipras meets with m180612183943 / Stoyan Nenov

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ATENAS

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha anunciat aquest dimarts que ha arribat a un acord amb el seu homòleg macedoni, Zoran Zaev, sobre el nom definitiu de l’Antiga República Iugoslava de Macedònia (ARYM). El petit país balcànic passarà a dir-se “República de Macedònia del Nord”. El compromís encara té un llarg camí per recórrer fins a la ratificació definitiva.

“És un bon acord perquè compleix tots els requisits grecs”, ha dit Tsipras en informar el president de la República, Prokopis Pavlópulos del compromís. Després s’ha reunit amb els líders polítics per informar-los del pacte, que posa fi a 27 anys de diferències i desbloqueja l’inici de negociacions perquè el país pugui adherir-se a l’OTAN. Zaev ha ratificat l’existència de l’acord.

Vot en referèndum

Segons va avançar el primer ministre, el nou nom s’utilitzarà ‘erga omnes’, és a dir, dins i fora del país, una de les principals reclamacions de Grècia, que volia impedir que el veí continués utilitzant en el seu territori el seu nom constitucional, República de Macedònia. Per això, va afegir Tsipras, Zaev ha acceptat un canvi de la Constitució, una cosa que crea polèmica al país veí. A més el canvi de nom haurà de ser sotmès a referèndum.

Notícies relacionades

El president macedoni, Gjorge Ivanov, pròxim a la dreta nacionalista, ja ha avançat que no acceptarà un canvi constitucional. També ha considerat “irresponsable que la qüestió del nom es debati per telèfon entre els dos primers ministres”.  Ivanov reclama “un consens nacional més ampli”. Tsipras va assenyalar que l’acord tan sols serà ratificat al Parlament grec una vegada que el país veí hagi modificat la seva Carta Magna.

El Govern grec s’oposa a l’ús del nom de República de Macedònia a causa de l’ambigüitat que aquest terme crea entre la República de Macedònia i la regió grega de Macedònia. Aquesta oposició ha endarrerit l’ingrés de Macedònia en les institucions internacionals.