MISSIÓ D'ALT RISC A TAILÀNDIA

Els nois de la cova, una aventura digna de Hollywood

"Veig que és una gran pel·lícula amb estrelles de primera", diu un soci de la productora Pure Flix, que ja està fent entrevistes preliminars

Adaptar l'epopeia tailandesa a la pantalla no és fàcil, sobretot pels drets d'imatge de les famílies dels nois i els rescatadors

RUN12. CHIANG RAI (TAILANDIA), 02/07/2018.- Fotografía sin fechar cedida por el Real Ejército de Tailandia hoy, 2 de julio del 2018, que muestra a varios miembros de un equipo de rescate meintras intenta drenar el agua de la cueva Tham Luang en Khun Nam Nang Non Forest Park (Tailandia). Los equipos de rescate de Tailandia tratan hoy de penetrar por una estrecha galería, bloqueada por inundaciones y la acumulación de fango, que da acceso a la cavidad central donde las autoridades creen que permanecen atrapados 12 menores y un adulto desde hace nueve días. EFE/REAL EJÉRCITO DE TAILANDIA/FOTOGRAFÍA CEDIDA/SÓLO USO EDITORIAL/PROHIBIDA SU VENTA

RUN12. CHIANG RAI (TAILANDIA), 02/07/2018.- Fotografía sin fechar cedida por el Real Ejército de Tailandia hoy, 2 de julio del 2018, que muestra a varios miembros de un equipo de rescate meintras intenta drenar el agua de la cueva Tham Luang en Khun Nam Nang Non Forest Park (Tailandia). Los equipos de rescate de Tailandia tratan hoy de penetrar por una estrecha galería, bloqueada por inundaciones y la acumulación de fango, que da acceso a la cavidad central donde las autoridades creen que permanecen atrapados 12 menores y un adulto desde hace nueve días. EFE/REAL EJÉRCITO DE TAILANDIA/FOTOGRAFÍA CEDIDA/SÓLO USO EDITORIAL/PROHIBIDA SU VENTA / ROYAL THAI ARMY HANDOUT (EFE)

3
Es llegeix en minuts
LISA RICHWINE (REUTERS) / LOS ANGELES

L’emocionant rescat d’un equip de futbol de nois tailandesos i el seu entrenador en un complex de coves inundades va interessar els televidents de tot el món, i la història es podria convertir en una nova versió de Hollywood.

Diversos bussejadors van alliberar els últims quatre dels 12 nens i l’entrenador adult dimarts, un final exitós d’una missió que s’ha apoderat del món durant  més de dues setmanes.

La gesta fa recordar el rescat el 2010 de 33 miners xilens que van estar atrapats durant 69 dies, un drama que es va convertir a la pel·lícula del 2015 'The 33', protagonitzada per Antonio Banderas.

Ben bé com el rescat xilè, l’aventura tailandesa mostra la valentia en la vida real davant les situacions més angoixants, va dir Mike Medavoy, el productor nominat a l’Oscar de ’Los 33'. És probable que l’epopeia asiàtica es converteixi en una pel·lícula o sèrie d’episodis de TV en algun moment, va dir

."Es tracta dels triomfs d’individus i grups d’éssers humans sobre la tragèdia", va dir Medavoy. "És una història excel·lent".

En el terreny per entrevistar

Els productors de Pure Flix, un estudi especialitzat en "pel·lícules cristianes i familiars", ja estan sobre terreny per fer entrevistes preliminars per a una possible pel·lícula, segons el mitjà australià 'AAP'. "Veig això com una gran pel·lícula de Hollywood amb estrelles de primera", va dir el soci gerent de Pure Flix, Michael Scott, a ‘AAP’. 

L’intent de recuperar els nens i el seu entrenador es va convertir en una carrera contra rellotge enmig d’un pronòstic de fortes pluges que amenaçaven d’inundar els túnels de la cova amb aigua que creixia amb rapidesa, i això hi va afegir molt suspens.

"És una combinació de gran perill i gran heroisme", va dir l’agent literari Judi Farkas, que va representar l’autor Antonio Mendez en la venda dels drets cinematogràfics del seu llibre "Argo" per a la pel·lícula de Ben Afflek guanyadora d’un Oscar.

No obstant, adaptar el drama tailandès a la pantalla té alguns obstacles. En primer lloc, els cineastes s’han d’assegurar de tenir els drets de cadascuna de les famílies dels nens, l’entrenador i els rescatadors que vulguin retratar, per obtenir-ne els relats de primera mà del que va passar. Els nens tenen entre 11 i 16 anys. I replicar el rescat a la pantalla podria resultar car.

'Los 33' va ser filmat a Colòmbia i Xile i la producció va costar prop de 24 milions de dòlars. Una pel·lícula sobre el rescat tailandès es podria fer per menys, va dir Medavoy, perquè filmar a Tailàndia és més barat. Però els cineastes tindran un repte addicional, ja que el rescat té lloc en aigües tèrboles, i aquest no va ser un dels factors en l’operació xilena.

Escenes complicades

"Les escenes d’aigua i busseig serien cares", va dir Farkas. "Cada vegada que filmes a l’aigua és car". Una producció en pantalla gran probablement triga anys a arribar als cines. Els productors haurien de decidir si els interessos es mantindran una vegada que la història desaparegui dels titulars, va dir Medavoy.

‘Los 33' va facturar 24,9 milions en cines a tot el món, segons Box Office Mojo, només una mica més que el seu pressupost de producció.

El rescat tailandès també podria atraure les cadenes de televisió, i això podria proporcionar un camí més ràpid cap a la pantalla. Encara no està clar quins seran els herois en cap pel·lícula o versió de TV

Notícies relacionades

. "Clarament, els nens són el cor de la història", va dir Farkas. "Encara no sabem qui va dirigir l’esforç de rescat. Encara no tenim prou detalls de la història per saber de qui és el punt de vista per explicar-ho".

Mentrestant, els mitjans informatius estan alimentant l’interès del públic per la història. La cadena de televisió nord-americana ABC va anunciar una edició especial de "20/20" que prometia un compte minut a minut de la missió.