CIMERA BILATERAL EUA-RÚSSIA
Trump es rendeix a Putin
La cimera d'Hèlsinki entre els presidents dels EUA i Rússia no produeix resultats, però trenca l'aïllament de Moscou i reforça el líder del Kremlin
El líder de la Casa Blanca tracta el seu interlocutor de manera més condescendent que als seus aliats europeus, i rebutja condemnar la ingerència russa
zentauroepp44350815 russia s president vladimir putin r offers a ball of the 2180716214834 /
No hi ha hagut grans acords en els principals contenciosos entre Rússia i els EUA, ni se n’esperaven. Tampoc no s’han sentit declaracions fora de lloc que suposessin un retrocés addicional en el compromís defensiu de Washington amb els seus aliats europeus, dies després que l’OTAN visqués una agitada cimera multilateral a Brussel·les a causa de les escomeses del líder de la Casa Blanca contra Alemanya.
Però el que no aconseguirà la primera cimera bilateral entre els presidents dels EUA, Donald Trump, i Rússia, Vladímir Putin, celebrada aquest dilluns a Hèlsinki, és esvair les sospites que planen sobre les relacions dels dos mandataris, precisament en un moment en què als EUA s’investiga la possible col·lusió de l’entorn del magnat novaiorquès amb l’Estat rus per derrotar el seu oponent demòcrata, Hillary Clinton, en les presidencials del 2016. Més aviat les faran créixer.
En contrast amb el que va passar a la capital belga i després amb motiu del viatge al Regne Unit, on va reprendre la primera ministra Theresa May per la seva gestió del 'brexit', Trump va desplegar en tot moment, a la capital finlandesa, un to conciliador i amistós, lluny de les diatribes iracundes de dies anteriors. Tal com va constatar un acadèmic que prefereix l’anonimat, quan el president dels EUA es troba en presència dels seus aliats europeus, els parla "com un pare que renya els seus fills", quan està al costat del líder del Kremlin, es tracta d’un diàleg "entre iguals".
Contrast del llenguatge
El contrast en el tracte dispensat i el llenguatge fet servir en una i una altra situació no pot ser més evident. Diumenge, en una entrevista televisada, va caracteritzar la UE, rival comercial dels EUA, com un "enemic". En canvi, a Hèlsinki, quan un periodista li va preguntar sobre les aspiracions de Washington d’incrementar les seves exportacions de gas liquat a la UE en detriment de Rússia, principal proveïdor d’energia d’Europa, Trump va qualificar el país eslau de "bon competidor".
La cimera ha certificat el final del relatiu aïllament al qual s’ha vist abocat el líder del Kremlin des de l’annexió de Crimea i l’inici de la guerra a Ucraïna el 2014, i reforça el seu paper com a líder indispensable en els afers mundials, malgrat les controvèrsies no resoltes com la demolició d’un avió malaisi per una bateria de l’Exèrcit rus o l’assassinat de dissidents russos a l’estranger. "Putin i jo resoldrem molts problemes, afrontant-los junts", ha declarat el magnat novaiorquès durant la roda de premsa. "El diàleg productiu és una oportunitat per obrir nous camins de pau i estabilitat al món", ha continuat Trump, expressant les seves intencions de futur.
La ingerència russa en les passades eleccions presidencials nord-americanes ha sigut el principal tema abordat durant la compareixença davant dels mitjans. El president nord-americà ha renunciat a fer qualsevol declaració que es pogués interpretar com a condemnatòria respecte al seu interlocutor i ha centrat les seves desqualificacions en l’actuació del fiscal general, Robert S. Mueller. "No veig cap raó per creure" que els russos han interferit en els comicis, ha declarat el president nord-americà. "El president rus disputa amb força" les acusacions de pirateig, ha continuat, abans d’arremetre contra la investigació: "És un desastre que ha tingut conseqüències negatives per a les relacions entre les dues principals potències nuclears del món".
"Estupidesa" i "tonteria" als EUA
Posteriorment, un reporter li ha recordat a Trump un tuit previ a la reunió, reproduït pel Ministeri d’Exteriors rus en to laudatori, en el qual feia recaure tota la responsabilitat del mal estat de les relacions amb Moscou a l’"estupidesa" i "tonteria" als EUA. Tot seguit, li han preguntat si la part russa no hi tindria també alguna culpa, que ha obtingut una resposta vaga i poc contundent: "Els dos països són responsables; tots hem sigut tontos".
Notícies relacionadesOur relationship with Russia has NEVER been worse thanks to many years of U.S. foolishness and stupidity and now, the Rigged Witch Hunt!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 de julio de 2018
Putin, per la seva banda, ha admès que preferia una victòria electoral de Trump, i ha ofert la possibilitat que els investigadors nord-americans acudeixin a Rússia i "interroguin" els 12 agents del GRU fa poc acusats pel gran jurat als EUA, i ha evitat respondre a la pregunta formulada per un periodista de si acceptaria que fossin extradits. Coincidint amb la reunió d’Hèlsinki, una ciutadana russa ha sigut detinguda i imputada a Washington per treballar a favor dels interessos del Kremlin en qualitat d’agent de manera il·legal, ha informat el Departament nord-americà de Justícia
L’actitud de Trump davant de Putin, a qui ha donat més credibilitat que als seus serveis d’espionatge, ha provocat una tempesta als Estats Units, sobretot a les mateixes files republicanes. El cap de la Cambra de Representants dels EUA, el republicà Paul Ryan, ha demanat a Trump que entengui que Rússia no és el seu "aliat" . Per la seva banda, el senador John McCain ha parlat d’"un dels pitjors dies en la història de la presidència nord-americana".
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034