L'actitud de Trump cap a Putin desencadena una al·luvió de crítiques als EUA

Republicans i demòcrates descriuen com a "vergonyosa", "deslleial" i "fastigosa" l'actuació del cap de la Casa Blanca

El líder nord-americà va donar més credibilitat al seu homòleg rus que als seus serveis d'intel·ligència

trump

trump

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Donald Trump ha tornat a deixar estupefactes els nord-americans. Potser més que mai des que és president. Durant la seva roda de premsa amb Vladímir Putin a Hèlsinki, el cap de la Casa Blanca va tornar a qüestionar les conclusions de l’aparell de seguretat nord-americà sobre la interferència russa en les passades eleccions i va acabar donant més credibilitat a les paraules del seu rival al Kremlin que a la cúpula dels seus serveis d’intel·ligència.“Dan Coates es va dirigir a mi i altres i ens va dir que creu que és Rússia. Ara el president Putin em diu que no és Rússia. Jo diré el següent: No veig cap motiu pel qual hauria de ser (Rússia)”,va dir Trump invocant el nom del seu director nacional d’intel·ligència. Les seves paraules han generat una al·luvió de crítiques als mitjans i en tot l’espectre polític, amb adjectius com “patètic”, “vergonyós” i “deslleial”.

“Ha sigut una de les actuacions més vergonyoses que es recorden d’un president dels Estats Units”, va afirmar el senador republicà, John McCain. “Trump, no només va demostrar ser incapaç de plantar cara a Putin, sinó que no va tenir cap intenció de fer-ho. Va fer l’efecte que tots dos seguien el mateix guió mentre el president defensava conscientment un tirà davant les preguntes pertinents de la premsa”. L’exdirector de la CIA, John Brennan, va anar més enllà a l’afirmar que el seu comportament va ser equivalent a “un acte de traïció”.I és que Trump no va arribar a criticar ni una sola vegada, ni tan sols a exigir responsabilitats, a l’home que les seves agències d’intel·ligència han acusat de dirigir els atacs cibernètics i la campanya de desinformació orquestrada per desestabilitzar la democràcia nord-americana.

“El president hauria d’apreciar que Rússia no és el nostre aliat”,va dir Paul Ryan, el cap dels republicans a la cambra baixa. “No hi ha dubte que Rússia va interferir en les nostres eleccions i que continua provant de soscavar la democràcia aquí i en altres parts del món”. També des de les files conservadores, el president del Comitè de Relacions Exteriors, Bob Corker, crític habitual de Trump, va expressar el seu profund malestar. “Estic molt trist i decebut per l’equivalència que va fer entre el que diuen les agències intel·ligència i el que va dir Putin”. Diversos comentaristes de la Fox, el barco insígnia de la televisió conservadora, tampoc es van tallar a l’hora d’expressar la seva opinió. “Ha sigut fastigós”,va dir el presentador de Fox Business, Neil Caputo. “Fàcilment un dels seus pitjors dies com a president”, va afirmar el comentarista Guy Benson.

Notícies relacionades

Des de les files demòcrates, més del mateix. La líder del partit a la cambra baixa, Nancy Pelosy, va arribar a dir que la submissió demostrada per Trump provaria que Rússia té informació comprometedora sobre el president. “La debilitat demostrada per Trump davant de Putin ha sigut enutjosa i demostra que els russos tenen alguna cosa sobre el president, ja sigui personal, política o financera.” És una de les tesis que mantenen alguns a Washington, on molt pocs s’expliquen la contínua deferència que Trump ha mostrat cap al principal rival geopolític dels EUA, fins al punt d’insultar l’FBI, els fiscals de la trama russa o els serveis d’intel·ligència per protegir el Kremlin de les seves conclusions.

Chuck Schumer, el líder de la minoria demòcrata a la Cambra de Representants, ho va exposar en altres termes. “Milions de nord-americans se seguiran preguntant si l’única explicació possible per a aquest comportament perillós rau en la possibilitat que Putin tingui informació comprometedora sobre el president Trump”.